Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί την παραγωγή ψωμιού από χρησιμοποιημένη βύνη ή την παραγωγή μπύρας από αρτοσκευάσματα που ξέμειναν; Και όμως, αυτό έγινε πραγματικότητα στο Χαλάνδρι, στο πλαίσιο της προσπάθειας του δήμου να περιορίσει την απώλεια τροφίμων και να καταπολεμήσει τη δημιουργία τροφικών αποβλήτων.
Ο δήμος, με τη στήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συνεργάστηκε με δύο τοπικές επιχειρήσεις και υλοποίησε παραγωγή προϊόντων ανωκύλωσης (food upcycling), με την όλη δράση να στηρίζεται οικονομικά από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon Europe ToNoWaste.
Το αρτοποιείο BREAD BC δημιούργησε αρτοσκευάσματα από χρησιμοποιημένη βύνη της Ζυθοποιίας Αναστασίου, η οποία παρασκεύασε την μπύρα Golden Ale από αρτοσκευάσματα που περισσεύουν. Τα αποτελέσματα της παραγωγής αυτών των νέων προϊόντων παρουσιάστηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια του πρώτου στην Ελλάδα εργαστηρίου ανωκύκλωσης.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα κυκλικής οικονομίας, καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, περιέγραψε τη σημασία της ανωκύκλωσης και τους στόχους του δήμου στον τομέα αυτό.
Ο δήμος Χαλανδρίου έχει ιδρύσει τη Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων και αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα για την αποτροπή απωλειών τροφίμων.
Μέσω αναδιανομής και ανωκύκλωσης, στόχος είναι η βελτιστοποίηση της χρήσης τροφίμων και η μείωση των αποβλήτων στην τοπική κοινωνία.
Η μπύρα Golden Ale που παρασκευάστηκε από υπολείμματα ψωμιού είναι μια ελαφριά ετικέτα με περιεκτικότητα 3% ABV, που προστίθεται στις διαθέσιμες συνταγές της Ζυθοποιίας Αναστασίου.
Το εγχείρημα του upcycling αντιμετώπισε προκλήσεις, αλλά αναγνωρίστηκε ως μια πολύ σημαντική δράση για την τοπική κοινωνία.
Ο δήμος και οι τοπικές επιχειρήσεις συνεργάζονται για την προώθηση υγιεινών και νόστιμων προϊόντων.
Η συνεργασία αυτή αποδεικνύει τη σημασία της καινοτομίας στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.