Καινοτόμες στρατηγικές για την κλιματική ανθεκτικότητα στο Kifissia Summit

Καινοτόμες στρατηγικές για την κλιματική ανθεκτικότητα στο Kifissia Summit

Οι καινοτόμες πρακτικές στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς και οι πολιτικές που πρέπει να χαραχτούν για την κλιματική ανθεκτικότητα τέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου Kifissia Summit που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/10 στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Ο δήμος Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας – Εκάλης άνοιξε τον διάλογο για τις καινοτόμες πρακτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις εφαρμοσμένες πολιτικές κλιματικής ανθεκτικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στα δάση και στις πολιτικές πρόληψης για τις πυρκαγιές αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευστάθιος Σταθόπουλος. Όπως είπε, κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, η έκταση που επλήγη είναι σαφώς κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 27 ετών. Στη συνέχεια έδωσε έμφαση στα έργα πρόληψης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι μέχρι το 2021 η Ελλάδα δαπανούσε 10-20.000 ευρώ το χρόνο ανά δασική υπηρεσία για έργα πρόληψης, καθαρισμού δασών, διαχείρισης και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Από τις αρχές του 2022 μέχρι τις αρχές του 2026, η χώρα θα διαθέσει τουλάχιστον 430 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος Antinero για αναδασώσεις και δασικούς δρόμους, ποσό άνευ προηγουμένου.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς-Ν. Ερυθραίας-Εκάλης, Βασίλης Ξυπολυτάς, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που φέρει η κλιματική κρίση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, σημείωσε ότι η Κηφισιά δεν έχει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα τα τελευταία 30 χρόνια και ανέφερε ότι έχουν ζητήσει από συναρμόδια υπουργεία μία μελέτη της τάξεως των 850 χιλιάδων ευρώ για την εκπόνηση έργων αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά.

Στην ανάγκη για πόρους για την πολιτική προστασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τονίζοντας ότι απαιτούνται σοβαροί πόροι καθώς τα οικονομικά των Δήμων δεν μπορούν να αντέξουν σοβαρές επενδύσεις.

Ο γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, επισήμανε την συνεχή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Μεσογείου και την ξηρασία που παρατηρείται, υπογραμμίζοντας ότι η ξηρασία οδηγεί και στην αύξηση των δασικών πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι σκοπός του συνεδρίου ήταν να εκκινήσει τον διάλογο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με τις καινοτόμες πρακτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ/STR

Loading

Play