Τον κώδωνα του κινδύνου για τα στάσιμα νερά που έχουν βυθίσει χωριά της Θεσσαλίας έκρουσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης
“Καταρχήν η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με έλος παρά λίμνη. Πρόκειται στάσιμα νερά τα οποία έχουν προσμίξεις διαφόρων υλικών, μπορεί να υπάρχει και επικοινωνία με αποχετεύσεις, άρα είναι δυνητικά μολυσματικά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία“, δήλωσε, μιλώντας στο MEGA.
Αγαπηδάκη: Τι να προσέξουν οι πολίτες
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε και εκείνη πως,
“Οποιαδήποτε λιμνούλα, σημείο που υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσματικά. Αρα δεν το χρησιμοποιούμε. Ακόμα και το νερό από τη θάλασσα. Θα πρέπει οι πολίτες να μην έρχονται σε επαφή, γιατί έχουν φερτά υλικά, νεκρά ζώα, με αποτέλεσμα όλα αυτά να μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες.
Πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό και για τις οικιακές τους εργασίες και για την απολύμανση χώρων και για την προσωπική τους υγιεινή και για να πιουν, να προσέχουν να μην έχει έρθει το μπουκάλι του νερού σε επαφή με λάσπες, να μην είναι τσακισμένα τα καπάκια των μπουκαλιών, να είναι σφραγισμένα καλά τα μπουκάλια και να περιμένουν την ενημέρωση των Αρχών“.
“Επίσης τα ζώα, τα οποία έχουν σωθεί δεν πρέπει να πίνουν νερό από τα λιμνάζοντα νερά και τις λάσπες“, πρόσθεσε.
Οι συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας
Οδηγίες για την κυκλοφορία των πολιτών σε πλημμυρισμένες περιοχές έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.
Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.
Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού:
Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.
Συνιστάται απολύμανση των χώρων όπου είναι εφικτό με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.
Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.
Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.). Προσοχή σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:
Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.
Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών:
Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.
Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεση τους σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.
Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.
Κρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή ως εξής:
Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.
Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.
Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60°C).
Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά με διάρροια και έμετο θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός 2 εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύμματα.
Δείτε επίσης: Αρτοποιός: «Έχουμε δεχθεί πάνω από 3.500 κλήσεις μέσα σε 36 ώρες»