(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Κακοκαιρίες στη Θεσσαλία: Χιλιάδες πολίτες έχουν μείνει άστεγοι – Γίνονται προσπάθειες για εκτίμηση των ζημιών

Σαρωτικά ήταν τα δύο περάσματα των κακοκαιριών του Σεπτεμβρίου για τη Θεσσαλία, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι, όντες φιλοξενούμενοι στις δομές που έχουν δημιουργηθεί.

Από τις Αρχές γίνονται διαρκείς διαβουλεύσεις για να βρεθεί λύση με τους αστέγους, καθώς -όπως είναι λογικό- όσο περνούν οι μέρες τόσο εξαντλείται και η υπομονή τους, με τον δημοτικό συμβούλιο Τρικκαίων να παίρνει απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

propoli

Σε διά περιφοράς συνεδρίαση, όπως ανακοινώθηκε, το Σώμα ενέκρινε την εισήγηση του δημάρχου Τρικάλων Νίκου Σακκά για την προσωρινή εξασφάλιση αδιάθετων οικιών στις Εργατικές Κατοικίες της Σωτήρας, σε πλημμυροπαθείς του Δήμου. Προηγήθηκε η συνεργασία του δημάρχου με τον πρόεδρο της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη για το θέμα.

Η σύμφωνη γνώμη όλων των συνδυασμών της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης αφορά στην «Έγκριση υποβολής αιτήματος στη ΔΥΠΑ για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης άνευ ανταλλάγματος αδιάθετων διαμερισμάτων στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών Σωτήρας για την προσωρινή στέγαση πλημμυροπαθών».

Στην εισήγηση του κ. Σακκά επισημαίνεται ότι η στέγαση των πλημμυροπαθών γίνεται μεν σε μισθωμένα από τον δήμο ξενοδοχεία, αλλά «προκύπτει η ανάγκη εξεύρεσης μιας πιο μόνιμης λύσης, καθώς η αποκατάσταση των οικιών των πληγέντων και η επιστροφή τους στην κανονικότητα θα απαιτήσει χρόνο. Ύστερα από επικοινωνία με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ διαπιστώθηκε η δυνατότητα προσωρινής παραχώρησης της χρήσης αδιάθετων διαμερισμάτων στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών Σωτήρας, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά οικογένειες πλημμυροπαθών που έχουν ανάγκη στέγασης».

Σε τι στάδιο είναι η εκτίμηση των ζημιών

Εκτός από την αποκατάσταση των αστέγων συνεχίζονται οι προσπάθειες για εκτίμηση των ζημιών. Στο πλαίσιο αυτό έπιασαν δουλειά τα μεικτά κλιμάκια για τις εκτιμήσεις ζημιών στην αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία. Όπως γίνεται γνωστό για το εκτιμητικό έργο των 32 μεικτών κλιμακίων που συγκροτήθηκαν από γεωπόνους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΛΓΑ και του ΓΕΩΤΕΕ για την καταγραφή των ζημιών στον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας, ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Σημειώνεται ότι στην Λάρισα πραγματοποιούν αυτοψίες 12 Επιτροπές, στην Καρδίτσα 8 και στις Τρίκαλα και Μαγνησία 6. Στην Λάρισα, στο έργο των μονίμων γεωπόνων, συνεπικουρούν 5 κτηνίατροι, 4 εποχικοί γεωπόνοι, και ένας μηχανικός. Έμφαση δίνεται στην καταγραφή των ζημιών στο πάγιο κεφάλαιο (κτηριακά) και στα αποθηκευμένα προϊόντα (ζωοτροφές) και ακολουθεί το φυτικό κεφάλαιο.

Δείτε επίσης: Dentist Pass: Μέχρι 22 Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων

Loading