Κακοποίηση παιδιών: Ζητήματα προστασίας και η ανάγκη μεταρρύθμισης

Κακοποίηση παιδιών: Ζητήματα προστασίας και η ανάγκη μεταρρύθμισης

Κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα: αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και το πλαίσιο προστασίας τους. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού και ψυχίατρος μιλά για το πλαίσιο προστασίας για τα κακοποιημένα παιδιά. Στην Ελλάδα οι σχολικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί είναι μία υπηρεσία που έχει εισαχθεί εσχάτως και πάρα πολύ ισχνά στο σύστημα της εκπαίδευσης. Με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής που κακοποιούσε παιδιά και τη γυναίκα του, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την προστασία των παιδιών.

Δυστυχώς στην Ελλάδα το αίτημα ενός συνεκτικού σχεδίου αποϊδρυματοποίησης του συστήματος παιδικής προστασίας είναι εκκρεμές και ακόμα μένει να αναληφθεί από κάποια ηγεσία. Αναφορικά με τη στρέβλωση της ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας, ο διευθυντής τόνισε ότι πολλοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί ασχολούνται με έναν τεράστιο αριθμό παιδιών, πράγμα που καθιστά αδύνατη την ουσιαστική υποστήριξη τους.

Θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα ώστε ένα παιδί που απομακρύνεται από το σπίτι του στην Ευρώπη να μην κατευθύνεται σε νοσοκομεία ή ιδρύματα, αλλά σε ανάδοχες οικογένειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευημερία του. Σύμφωνα με τις στατιστικές της Unicef, εξαιρετικά υψηλός είναι ο κίνδυνος κακοποίησης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε ιδρύματα, με το 85% να είναι πιθανό να κακοποιηθούν σωματικά από άλλα παιδιά, ενώ η πιθανότητα σεξουαλικής κακοποίησης ανέρχεται στο 25-30%.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play