Καλαφάτης: “Ο κόσμος που έρχεται θα είναι ψηφιακός”

Καλαφάτης: “Ο κόσμος που έρχεται θα είναι ψηφιακός”

«Ο κόσμος που έρχεται  θα είναι ψηφιακός και στον κόσμο αυτό θα κινηθεί,  τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας”, επισήμανε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή εκδήλωση των Digital Talks@DT&S.

“Το κράτος της χασούρας, της γραφειοκρατίας,  της παραπομπής του πολίτη από γραφείο σε γραφείο, το κράτος των καθυστερήσεων και της ταλαιπωρίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες”, είπε ο κ. Καλαφάτης κσι σημείωσε: “Χρειάζεται ψηφιακό μετασχηματισμό. Χρειάζεται να συνεχίσουμε αυτό που ήδη ξεκινήσαμε. Ο ψηφιακός κόσμος δεν αφορά μόνο το κράτος. Αφορά την εκπαίδευση και την ανάγκη επανεκπαίδευσης.

Αφορά την εργασία, τη συνεργασία, τις επικοινωνίες. Αφορά τις επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις, την παραγωγή και την παραγωγικότητα, την έρευνα και την καινοτομία. Μια σειρά οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες -το ηλεκτρονικό εμπόριο η τηλεργασία  και η τηλε-συνεργασία-  δεν θα παραμείνουν απλά και μόνο σαν διαδικασίες υποκατάστασης των δραστηριοτήτων που είχε απαγορεύσει ο ιός.

Θα ανατρέψουν το επιχειρηματικό μοντέλο, θα ανατάξουν τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων -μικρών και μεγάλων-  και θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες“.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως “οφείλουμε να προσαρμοστούμε να εκπαιδευτούμε και να επενδύσουμε σ΄αυτό που έρχεται. Να αποκλείσουμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο την ψηφιακή φτώχεια. Αλλά και να βγούμε μπροστά. Και σε όλα αυτά οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε ικανό ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε τώρα και τους πόρους που απαιτούνται».

Σχετικά με την καινοτομία υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη και υπό την «ομπρέλα» του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), λειτουργεί η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας η οποία καλείται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως συντονιστής και επιταχυντής των καινοτόμων ιδεών και έργων.

Πρόσθεσε πως «είναι εξαιρετικά θετικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Cisco, η Pfizer, η Microsoft, η Amazon και πολλοί άλλοι, στηρίζουν την προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Κάνουν επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες, παρέχουν ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους επιστήμονες και δίνουν στην ουσία ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας, τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Δείτε επίσης:

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play