Η πιο νόστιμη εκδοχή για πρασόπιτα με έτοιμα χωριάτικα φύλλα και γέμιση από πράσα και φέτα από τον Άκη Πετρετζίκη!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε, είναι:
1 κιλό πράσα
2 κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 στικ σέλερι
1 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι άνηθο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
300 γρ. φέτα
1 αυγό
700 γρ. φύλλα χωριάτικα
100 γρ. ελαιόλαδο, για άλειμμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
- Κόβουμε τα πράσα σε χοντρές ροδέλες 1-2 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό.
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 2-3 λεπτά ώστε να φύγει η πικρή γεύση από το πράσινο μέρος του πράσου.
- Σουρώνουμε και τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια.
- Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και βάζουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και σοτάρουμε.
- Κόβουμε τα σέλερι σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο και τον άνηθο ψιλοκομμένα, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι.
- Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα κομμάτια και τη βάζουμε στο μπολ.
- Βάζουμε το αυγό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Απλώνουμε ελαιόλαδο με ένα πινέλο, σε ένα ταψί διαστάσεων 25×32 εκ.
- Βάζουμε το ένα φύλλο στο ταψί και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε άλλα δύο φύλλα σταυρωτά με το πρώτο και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
- Βάζουμε το επόμενο φύλλο όπως το πρώτο και το λαδώνουμε.
- Προσθέτουμε τη γέμιση και τοποθετούμε από πάνω τα 4 φύλλα με τον ίδιο τρόπο που τοποθετήσαμε τα πρώτα 4.
- Τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί τα γυρίζουμε προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον κόθρο της πίτας.
- Χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για 1 ½ ώρα.
- Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Δείτε επίσης: Φτιάξτε λικέρ σοκολάτας για τις γιορτές