Καπραβέλος για κορονοϊό: «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το 7ο κύμα με αυτήν τη λογική» (vid)

«Υπάρχουν συνάδελφοι που ωραιοποιούν την αλήθεια και καλλιεργούν έναν εφησυχασμό» είπε ο κ. Καπραβέλος

Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Νίκος Καπραβέλος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και αναφέρθηκε στο 7ο κύμα της πανδημίας.

Αρχικά είπε ότι «δεν κατανοώ την χαλάρωση που υπάρχει. Κοντεύουμε να φτάσουμε τους 1.000 θανάτους τον μήνα».

Για τον καθησυχασμό που υπάρχει όλη αυτήν την περίοδο ο κ. Καπραβέλος είπε ότι «βιώνουμε το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας. Το καλοκαίρι του 2020 είχαμε ελάχιστα κρούσματα και θανάτους. Το 2022 εξαιτίας των ακραίων χαλαρωτικών μέτρων και της υποτίμησης του ιού δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το 7ο κύμα με αυτή τη λογική».

«Να μην ωραιοποιούμε την πραγματικότητα. Το ερώτημα “από τι πέθανε ένας ασθενής” δεν είναι εύκολο ερώτημα. Όλοι μας γνωρίζουμε τι γίνεται από την αρχή του κορονοϊού. Το θέμα δεν είναι αν η κύρια αιτία θανάτου είναι ο κορονοϊός, γιατί πολλοί ασθενείς πεθαίνουν από επιπλοκές. Από την αρχή της πανδημίας είχαμε τα ίδια προβλήματα» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι ανούσια αυτήν την περίοδο.

«Όμως εκεί που δεν υπάρχει μεγάλη συμμόρφωση, με δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι του κορονοϊού είναι στο 50%, αλλά στην Ελλάδα πολλοί λίγοι έχουν κάνει 4η δόση και ήταν απαράδεκτο να καταργήσουμε την υποχρεωτικότητα, τουλάχιστον στις μάσκες εκεί που υπάρχει συνωστισμός, στα μέσα μεταφοράς, σε εκκλησίες, σε πολυκαταστήματα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, να μην ωραιοποιούμε την κατάσταση. Θεωρώ ότι μέσα στο υπηρεσιακό σχέδιο της αντιμετώπισης της πανδημίας λείπουν οι υγειονομικοί. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που η επιστήμη ακόμη δεν έχει βρει το κατάλληλο εμβόλιο είναι απαραίτητο να επαναθεωρήσουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο, τουλάχιστον προς την κατεύθυνση της υποχρεωτικότητας της μάσκας. Εκτός αν πιστεύουμε ότι ο ιός είναι ακίνδυνος».

«Υπάρχουν συνάδελφοι που ωραιοποιούν την αλήθεια»

«Υπάρχουν συνάδελφοι που ωραιοποιούν την αλήθεια και καλλιεργούν έναν εφησυχασμό και καταργούμε κλασικά μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα και αυτό θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά». Κάποιοι άλλοι που από την πρώτη γραμμή έχουν βιώσει τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας δεν συμφωνούν», υπογραμμίζει ο κ. Καπραβέλος. «Οι κατευθύνσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι δύο: να βρεθεί ένα εμβόλιο που να εμποδίζει τη διασπορά και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα έναντι των παραλλαγών. Το να σταματήσουμε την καραντίνα των ανθρώπων που μολύνονται είναι ολέθριο, είναι σαν να διευκολύνουμε τον ιό. Το καλοκαίρι που βιώνουμε είναι το χειρότερο», σημείωσε.

Δείτε επίσης: Έρευνα: Δεν σχετίζεται ο κορονοϊός με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά