«Με τα τελευταία δύο νομοθετήματα, και η διαδικασία της αναδοχής και η διαδικασία της υιοθεσίας έχουν κάπως καλυτερέψει και έχουν επιταχυνθεί» τόνισε αρχικά ο δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης Νίκος Καραγιαννακίδης αναφερόμενος στην δημόσια υιοθεσία σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Super Κατερίνα».
«Στην δημόσια υιοθεσία, όπου καλείσαι να υιοθετήσεις ένα παιδί από κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα, δεν ξέρεις ποιο παιδί θα υιοθετήσεις. Αφού γίνει όλη η διαδικασία, τότε σου δίνουνε το παιδί το οποίο θεωρούν ότι είναι κατάλληλο για να υιοθετήσεις, και η διαδικασία μπορεί να κρατήσει δύο με τρία ή και παραπάνω χρόνια», ανέφερε στη συνέχεια αναλύοντας σταδιακά τα βήματα που απαιτούνται για την διαδικασία.
Αναφορικά με τις προϋποθέσεις που χρειάζεται ένα ζευγάρι για να υιοθετήσει ένα παιδί, ο κ. Καραγιαννακίδης εξήγησε πως «με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, καταρχάς υποβάλει το ενδιαφερόμενο άτομο ή ζευγάρι την αίτησή του στο σύστημα και εν συνεχεία εξετάζονται κάποια τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει, δηλαδή να μην έχει καταδικαστεί για κάποια αδικήματα, τα οποία τον κρίνουν ως ακατάλληλο για να καταστεί γονέας και επίσης να μην έχει κάποια νοσήματα τα οποία είναι μεταδοτικά και θα κινδυνέψει η υγεία του τέκνου που θα υιοθετηθεί. Επίσης, μπορείς να υιοθετήσεις παιδί μόνο εάν είσαι άνω των 30 ετών και έως των 60 ετών, και πρέπει να έχεις μια διαφορά με τον υιοθετούμενο 18 έτη.
«Από εκεί και πέρα, εάν και εφόσον κριθείς με βάση αυτά τα τυπικά κριτήρια ότι μπορείς να καταστείς γονέας μέσω υιοθεσίας, τότε παρακολουθείς κάποια σεμινάρια για 8 μήνες και εν συνεχεία, αν αποδειχτεί πως τα παρακολούθησες και είσαι κατάλληλος για να υιοθετήσεις παιδί, τότε προχωράει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο, όπου επιλέγεται το παιδί που είναι κατάλληλο γι’ αυτήν την οικογένεια και σιγά σιγά γίνεται όλη η διαδικασία για γίνει η υιοθεσία. Φυσικά, στο τέλος απαιτείται και μία δικαστική απόφαση», κατέληξε ο κ. Καραγιαννακίδης παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για την διαδικασία υιοθεσίας.
Δείτε επίσης: Γιώργος Τράγκας: Γιατί σταμάτησαν οι φορολογικοί έλεγχοι το 2004