«Καρφιά» αντάλλαξαν Δένδιας – Τσαβούσογλου
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

«Καρφιά» αντάλλαξαν Δένδιας – Τσαβούσογλου


Κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ πραγματοποίησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεχμέτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με τα θέματα που περιείχε η ατζέντα της σημερινής τους συνάντησης επί τουρκικού εδάφους.

Συγκεκριμένα οι δύο άντρες συζήτησαν για τις σχέσεις που πρέπει να αυξήσουν οι δύο χώρες και εκεί ο Νίκος Δένδιας επέπληξε την Αγκυρα για παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ο Τσαβούσογλου πήρε τον λόγο και τόνισε ότι ενώ ο ίδιος δεν έκανε αναφορά σε τίποτα προκλητικό στην πρωτολογία του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών το έκανε: «Δεν δεχόμαστε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Σε ειρωνικό ύφος απάντησε ο κ. Δένδιας, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο από τον Τούρκο ομόλογο του, τόνισε: «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα. Οσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει. Οσο για τη σύμβαση της θάλασσας. Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Η νέα σελίδα προϋποθέτει τι κάνει κανείς λάθος και τι σωστό. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει εγκατάλειψη των πάγιων θέσεων και των θέσεων της ΕΕ».

Στην συνέχεια τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουν αυτήν την ατέρμονη συζήτηση αλλιώς θα χαλάσει ότι έχει ξεκινήσει εδώ και τόσο καιρό.

Τσαβούσογλου: “Λέτε μόνο αυτά που σας συμφέρουν”

Από την πλευρά του κ. Τσαβούσογλου απάντησε λέγοντας ότι αφού επικαλείται η ελληνική πλευρά τη συνθήκη της Λωζάνης θα πρέπει να ξέρει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών. «Λέτε μόνο αυτά που σας συμφέρουν», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «στην Ανατ. Μεσόγειο οι διερευνητικές διαδικασίες τις Τουρκίας ήταν πλήρως νόμιμες. Γενικότερα στο θέμα της Αν. Μεσόγειου εμείς εμμένουμε στον δίκαιο διαμοιρασμού. Ως προς το Αιγαίο υπάρχει και το θέμα του εναέριου χώρου. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν αλλά όχι στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης που αναφέρει η συνθήκη της Λωζάνης».

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του απάντησε: «Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει εγκατάλειψη των πάγιων θέσεων και των θέσεων της ΕΕ. Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1970».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσπάθησε να κλείσει με χιούμορ την αντιπαράθεση: «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην ακύρωσε την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά».

Δείτε επίσης: Σε εξέλιξη οι συνάντησεις του Νίκου Δένδια με Ερντογάν- Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Loading