Κατάληψη ελληνικών τάνκερ από Ιράν: Διπλωματικός πυρετός για την «απελευθέρωση» των ναυτικών
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κατάληψη ελληνικών τάνκερ από Ιράν: Διπλωματικός πυρετός για την «απελευθέρωση» των ναυτικών

Έντονη ήταν χθες και η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο επισήμανε ότι «η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ».

Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν βρίσκονται οι ελληνικές διπλωματικές αρχές μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Ιράν ότι οι Έλληνες ναυτικοί από τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που κατελήφθησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, είναι καλά στην υγεία τους και δεν τελούν υπό κράτηση. 

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Φέρεται δε να έχει αποκατασταθεί πλήρως η επικοινωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας και των δύο πλοιοκτήτριων εταιρειών. 

Μάλιστα, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διπλωματικό πυρετό προκειμένου να απελευθερωθούν τα μέλη των πληρωμάτων. 

Άλλωστε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή έκανε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα σημειώνοντας πως «οι πράξεις αυτές ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας».  Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε δε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Πάντως, η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αντίδραση του Φόρεϊν Όφις

Έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο επισήμανε ότι «η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.

Τελικά το Stena Impero απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης: Ασφαλές το πλήρωμα των ελληνικών τάνκερ διαβεβαιώνει το Ιράν – «Μη μας κάνετε κακό» είπαν οι Έλληνες ναυτικοί

Loading

Play