Καταγγελία ΣΕΑ για εργοδοτική αυθαιρεσία στα Jumbo: «Με εσωτερικό κανονισμό πάει να επιβληθεί εργασιακή γαλέρα»

«Εσωτερικό κανονισμό εργασίας» που δημιουργεί καθεστώς γαλέρας επιβάλλει η εταιρεία, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Οργή είναι διάχυτη στα social media τις τελευταίες ώρες, με το hashtag #cancel_jumbo να ακροβατεί στις τάσεις του Twitter, έπειτα από την νέα καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, η οποία αναφέρει πως ο νέος εσωτερικός κανονισμός εργασίας του Jumbo καθιστά μονόδρομο το καθεστώς «εργασιακής γαλέρας».

propoli

Ο ιδιοκτήτης των Jumbo, Απόστολος Βακάκης, είχε πέρυσι προτείνει απασχόληση των εργαζομένων επτά ημέρες την εβδομάδα και 12ωρες βάρδιες και τώρα με νέα καταγγελία του ΣΕΑ, βρίσκεται στο στόχαστρο των εργαζομένων ο νέος κανονισμός εργασίας που εγκρίθηκε για την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο νέος κανονισμός εργασίας παραχωρεί το δικαίωμα στην διοίκηση να μετακινεί τους εργαζόμενους όποτε και όταν θέλει ανά την Ελληνική Επικράτεια. Ταυτόχρνα, προβλέπει ότι το διάλειμμα πρέπει να αναπληρωθεί χρονικά, ενώ το ωράριο εργασίας και οι άδειες είναι «λάστιχο» και ορίζονται από την εργοδοσία σύμφωνα με τις ανάγκες που προτάσσονται από την εταιρία. Τέλος, προβλέπονται τιμωρίες που μεταφράζονται σε παρακράτηση μισθού.

Τα σημεία που προβλέπει ο νέος κανονισμός και δίνουν στην επιχείρηση Jumbo επιπλέον δυνατότητες που ζημιώνουν τους εργαζομένους, σύμφωνα με τον ΣΕΑ, είναι τα εξής:

  • Με βάση το άρθρο 14, παρ 1β, μπορεί να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας! Δηλαδή αυτό το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη.
  • Με βάση το άρθρο 15, παρ1, μπορεί να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας. Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλλειμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.α).
  • Με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την eταιρεία!
  • Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων» και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.
  • Με βάση το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο «στον παραβάτη – εργαζόμενο» αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του.

Δείτε επίσης: Αριστοτέλους: Συγκέντρωση κατά των αυξήσεων στο ρεύμα (vid&pics)

Loading