«Χωρίς καμία συζήτηση στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν και χωρίς καμία αναφορά και αιτιολόγηση στη σχετική αιτιολογική έκθεση του κατατεθέντος νομοσχεδίου, στο άρθρο 296 του εν λόγω σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, συμπεριλήφθηκε αιφνιδίως διάταξη που αφορά στην κατάργηση του αυτοτελούς ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», και του αντίστοιχου αυτοτελούς ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» και στη συγχώνευση / απορρόφηση τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρόεδροςτης Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος
Έγγραφο του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), με θέμα: «Παρέμβαση για την απόσυρση διάταξης του άρθρου 296 του κατατεθέντος σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων» προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
μία οδυνηρή έκπληξη για τους 10.000 γεωτεχνικούς επιστήμονες – μέλη του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας επιφύλασσε η κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου με τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις». Χωρίς καμία συζήτηση στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν και χωρίς καμία αναφορά και αιτιολόγηση στη σχετική αιτιολογική έκθεση του κατατεθέντος νομοσχεδίου, στο άρθρο 296 του εν λόγω σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, συμπεριλήφθηκε αιφνιδίως διάταξη που αφορά στην κατάργηση του αυτοτελούς ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», και του αντίστοιχου αυτοτελούς ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» και στη συγχώνευση / απορρόφηση τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ουσιαστικά πρόκειται για το περίφημο αγρόκτημα του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. το οποίο ιδρύθηκε με τον α.ν. της 25ης.1.1936 (ΦΕΚ Α΄ 52) και το β.δ. της 6ης.6.1936 (ΦΕΚ Α΄275) και με τα 86 χρόνια της εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας του έχει προσφέρει τα μέγιστα στην αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς και για τα περίφημα πανεπιστημιακά δάση στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο Περτούλι Τρικάλων του Τμήματος Δασολογίας Α.Π.Θ. τα οποία ιδρύθηκαν με τον ν. 1881/1951 (ΦΕΚ Α΄ 210) και έχουν τεράστια προσφορά στην εκπαίδευση και έρευνα για την δασική προστασία και ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία 71 χρόνια.
Δεν θεωρούμε απαραίτητο να σας αναλύσουμε την παγκοσμίως αυτονόητη αναγκαιότητα της ύπαρξης και λειτουργίας του αγροκτήματος του Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ. και των πανεπιστημιακών δασών του Τμήματος Δασολογίας Α.Π.Θ., αλλά οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι τα υπό κατάργηση ΝΠΔΔ λειτουργούν άψογα και με απόλυτη επιτυχία επί πολλές δεκαετίες με ολιγομελές προσωπικό, χωρίς να επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή άλλο Φορέα, διότι από την ορθολογική διαχείριση των εκπαιδευτικών και πειραματικών γεωργοκτηνοτροφικών ή δασοκομικών εκμεταλλεύσεών τους έχουν ίδια έσοδα, που καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, ενώ διοικούνται από ολιγομελή μη αμειβόμενα Διοικητικά Συμβούλια.
Με την προωθούμενη κατάργησή των εν λόγω αυτοτελών ΝΠΔΔ και την απορρόφησή τους από το Α.Π.Θ., μόνο προβλήματα θα δημιουργηθούν από τις πρόσθετες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, ενώ η απώλεια της αυτοτέλειάς τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μία αλλοίωση του προσανατολισμού και των σκοπών τους που μέχρι σήμερα είναι εκπαιδευτικοί, ερευνητικοί και παραγωγικοί, αποκλειστικά προς όφελος των Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας και συνεπώς της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Επιπροσθέτως, θα χαθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι, τόσο από οποιαδήποτε πώληση παραγομένων προϊόντων, όσο και από την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, τους οποίους μετά την κατάργηση των ΑΦΜ των αυτοτελών ΝΠΔΔ, θα αδυνατεί να εισπράξει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης… Και συνεπώς, αυτή η αδικαιολόγητη διάταξη του άρθρου 296 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα προκαλέσει τη σημαντική και μακροχρόνια υποβάθμιση και παρακμή των γεωτεχνικών σπουδών και ερευνών στη Βόρεια Ελλάδα και μεγάλη ζημία στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
δυστυχώς, από την συνεκτίμηση των παραπάνω διαπιστώσεων καθίσταται προφανές ότι ο μη καταγεγραμμένος σκοπός (στην αιτιολογική έκθεση) αυτής της ρύθμισης καταγράφεται, εμμέσως πλην σαφώς, στην 8η παράγραφο του άρθρου 296 του κατατεθέντος νομοσχεδίου και αφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία των υπό κατάργηση ΝΠΔΔ. Και τα δύο ΝΠΔΔ, ακριβώς λόγω της χρηστής διαχείρισής τους, διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ιδιαίτερα, για τα 1.800 στρέμματα του αγροκτήματος του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., τα οποία αποτελούν «φιλέτο» του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και γειτνιάζουν με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι «πειρασμοί» για την αλλαγή της χρήσης τους, παρότι αποτελούν γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, είναι πολύ μεγάλοι.
Η πολλαπλή κρίση, όμως, που βιώσαμε πρόσφατα, αλλά και συνεχίζουμε να βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα (ύφεση της κρίσης χρέους, ύφεση στην οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και τον πόλεμο στην Ευρώπη) σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια κλιματική και περιβαλλοντική κρίση του 20ου – 21ου αιώνα δημιουργούν μια δυσεπίλυτη εξίσωση με πραγματικούς κινδύνους ακόμη και για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας μας. Οι καιροί απαιτούν την στροφή και προσήλωση της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και στη μεγιστοποίηση της επισιτιστικής αυτάρκειας της χώρας και δυστυχώς, τέτοιου είδους ρυθμίσεις που ναρκοθετούν την γεωτεχνική εκπαίδευση και έρευνα και μάλιστα στην πιο δυναμική αγροτική περιοχή της Ελλάδας, είναι κατά την άποψη μας, όχι μόνο απαράδεκτες και ύποπτες, αλλά και καταστροφικές για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας και για αυτό το λόγο παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση ώστε να αποσυρθούν άμεσα οι επίμαχες διατάξεις από το άρθρο 296 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Δείτε επίσης: Ρεπορτάζ Politic: Η Ορμύλια Χαλκιδικής εκπέμπει SOS για τον βιολογικό καθαρισμό – Προβληματικός ο τρόπος λειτουργίας του