(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Καταβάλλεται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου το επίδομα ακρίβειας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν το επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ το οποίο αφορά περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, ευάλωτους πολίτες και οικογένειες.

Η συγκεκριμένη διάταξη για την επιταγή ακρίβειας στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρει ότι το οικονομικό βοήθημα θα δίνεται στους πολίτες μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τονίζει ότι θα κατατεθεί πριν από τα Χριστούγεννα στις 20 Δεκεμβρίου μαζί με τα επιδόματα των δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ.

Αναλυτικότερα, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ δικαιούνται όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

  • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.),
  • συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Ποιοι θα πάρουν «διπλή» επιταγή

Όσον αφορά τα ζευγάρια που το δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι, η επιταγή θα φτάνει τα 500 ευρώ, ενώ «διπλή» θα πάρουν και οι 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Όσοι δικαιούνται το επίδομα παιδιού, θα λάβουν μιάμιση δόση.

Διευκρινίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Δείτε επίσης: Επίδομα θέρμανσης: Ξεπερνούν τις 630.000 οι αιτήσεις