Ποσοστό κάτω τους 1% έχει νοσήσει στην Ελλάδα, ποσοστό που αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες για την ανοσία που υπάρχει στον Ελληνικό λαό.
Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας στην επίσημη του ενημέρωση τόνισε ότι στην χώρα μας γίνονται μελέτες σχετικά με την ανοσία που παρουσιάζει ο λαός στον νέο κορονοϊό, αλλά και σχετικά με την γεωγραφική εξάπλωση του ιού.
Συνολικά, τέσσερις μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα:
1) Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων, ώστε να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμφάνισαν αντισώματα.
2) Οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και το υπουργείο Υγείας, για την ανοσία. Ελέγχονται τουλάχιστον 10.000 δείγματα από αιμοδότες. Ο έλεγχος γίνεται μέσω της αιμοδοσίας και έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αφορά άτομα από 18 έως 65 ετών, που αποτελούν και το 70% όσων νόσησαν.
3) Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου σε 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν από την επόμενη εβδομάδα.
4) Πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Επίσης ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για μια Ισπανική μελέτη που αποδεικνύει ότι ο κορονοϊός είναι πιο θανατηφόρος από την γρίπη αλλά και το γεγονός ότι υπήρχε υποδιάγνωση της νόσου.
«Πρέπει να συνεχίσουμε σαν υπεύθυνοι πολίτες με υπερβολική προσοχή στα μέτρα να έχουμε τον έλεγχο του ιού στα χέρια μας» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Δείτε επίσης:
Χαρδαλιάς: Ανοίγουν οι παραλίες- Βαριές “καμπάνες” σε παραβάτες