Καβάλα: Η ανακάλυψη του Γκαβόχελου στα Τενάγη Φιλίππων, ένα 360 εκατ. ετών αρχαίο ψάρι

Καβάλα: Η ανακάλυψη του Γκαβόχελου στα Τενάγη Φιλίππων, ένα 360 εκατ. ετών αρχαίο ψάρι

Το Γκαβόχελο (Caspiomyzon hellenicus), ένα σπάνιο και ενδημικό είδος ψαριού, ζει στον πυθμένα των ποταμών και θεωρείται κρισίμως κινδυνεύον.

Η έρευνα του ΙΝ.ΑΛ.Ε. (Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας) επικεντρώνεται στη μελέτη της κατανομής του Γκαβόχελου στην περιοχή των Τεναγών, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους όπως η ανάλυση του περιβαλλοντικού DNA (eDNA).

Ο ερευνητής Δρ. Αργύρης Σαπουνίδης χαρακτηρίζει το Γκαβόχελο ως «θησαυρό» για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξή του υποδεικνύει την καλή κατάσταση του οικοσυστήματος.

Η διάρκεια ζωής του Γκαβόχελου είναι περίπου πέντε χρόνια, και η συμπεριφορά του περιλαμβάνει την παθητική διατροφή από μικροοργανισμούς που παρασύρονται στο ρεύμα του ποταμού. Ο Δρ. Σαπουνίδης αναφέρει πως η ύπαρξή του είναι απειλούμενη από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η μόλυνση και η ανατάραξη του ιζήματος.

Η μελέτη που διεξάγεται στα Τενάγη Φιλίππων περιλαμβάνει την καταγραφή άλλων 17 ειδών ιχθυοπανίδας, με ποικιλία οργανισμών που συμβάλλουν και αυτοί στη βιοποικιλότητα της περιοχής. Σημαντική είναι η αναφορά στην παρουσία των απειλούμενων ειδών, όπως η Γραμμοβελονίτσα και ο Κοκκινόγαστρος.

Τα Τενάγη Φιλίππων, ως ιστορικός υγροβιότοπος, φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ποταμών και ρεμάτων που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη βιοποικιλότητα. Ανάμεσα στα είδη που κατοικούν στην περιοχή περιλαμβάνονται εμπορικά είδη και δύο σπάνια ενδημικά.

Η ερευνητική ομάδα του ΙΝ.ΑΛ.Ε., υποστηριζόμενη από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, εργάζεται ακούραστα για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή.

Loading

Play