Ανακοίνωση για τον τραγικό θάνατο παιδιού μεταναστών που οι γονείς του εργαζόνταν στο τουριστικό κατάλυμα όπου έχασε την ζωή του, εξέδωσε το Σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού, Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
«Στεκόμαστε δίπλα στους γονείς του παιδιού, που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή έκαναν χιλιάδες χιλιόμετρα, για να βρεθούν, τελικά, σε μια στιγμή να έχουν χάσει τα πάντα στο βωμό της καπιταλιστικής τουριστικής ανάπτυξης.
Το παιδί των συναδέλφων, που θα μπορούσε να είναι παιδί του καθενός μας, βρήκε οδυνηρό θάνατο γιατί οι γονείς του αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από το σπίτι τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ήρθαν εδώ ως μετανάστες, ως το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι του κλάδου μας και έπρεπε να το έχουν μαζί τους ενώ παράλληλα δούλευαν, λόγω και της πλήρους απουσίας δομών στήριξης των εργαζόμενων γονιών».
«Κι αυτός ο θάνατος παιδιού σε χώρο εργασίας – συνεχίζει το Σωματείο – ανεξάρτητα αν χαρακτηρίζεται “εργατικό ατύχημα” ή όχι, μας γεμίζει βαθιά οργή και αγανάκτησή γιατί αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο, για άλλη μια φορά, ότι το αίμα μας και των οικογενειών μας είναι το καύσιμο της ατμομηχανής του τουριστικού “θαύματος”. Δεν είναι ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά στιγμή. Άλλωστε οι εκπτώσεις στα ζητήματα της ασφάλειας στους χώρους εργασίας αποτελεί μία ακόμη σταθερά στην επιχειρούμενη περαιτέρω μείωση του “κόστους εργασίας” από κυβέρνηση και εργοδοσία, με αποτέλεσμα τα συνεχή “ατυχήματα”- εγκλήματα στον κλάδο μας να μην έχουν τελειωμό».
«Είναι πλέον ξεκάθαρο με τραγικό τρόπο ότι: Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!», τονίζει το Σωματείο και μεταξύ άλλων απαιτεί:
– Εδώ και τώρα, να διερευνηθούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το νήπιο έχασε τη ζωή του.
– Να στηριχτούν οι τραγικοί γονείς, συνάδελφοι μετανάστες, από τις υπάρχουσες δομές και να μην αφεθούν στην τύχη τους στον Γολγοθά που έχουν πλέον να ανέβουν.
– Να πυκνώσουν οι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα, στα μεγάλα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, παντού, και να παρθούν με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και υγείας.
– Άμεσα μαζικές προσλήψεις επιθεωρητών, να υπάρχει και να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο ο Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφάλειας, να συγκροτηθούν σε όλους τους χώρους δουλειάς Επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους.
– Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που επιτρέπουν εξοντωτικά ωράρια εργασίας, καθώς η κόπωση των εργαζομένων αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.
Δείτε επίσης: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Μαυροβούνι Αγίων Θεοδώρων