Το πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών στην Ελλάδα αναλύει το νέο κείμενο πολιτικής που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ). Η ισχύουσα σήμερα ρύθμιση μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει, σχολιάζει το ΚΕΦΙΜ.
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου: Η Βουλή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε δικαστική αρχή.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αρμοδιότητα εκδίκασης υποθέσεων που σχετίζονται με την υπουργική ευθύνη ανατίθεται σε ειδικό δικαστήριο. Στην Ελλάδα, ωστόσο, στο ειδικό δικαστήριο μετέχουν μόνο ανώτατοι δικαστές.
Το ΚΕΦΙΜ δεν μένει όμως μόνο στις διαπιστώσεις, αλλά προχωρά και σε προτάσεις: προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και η κατάργηση του διαμεσολαβητικού ρόλου της Βουλής, καθώς και η ενίσχυση των κωδίκων δεοντολογίας και των κανόνων λογοδοσίας των υπουργών.
Εν κατακλείδι, ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ διασαφηνίζει ότι το θεσμικό πλαίσιο της ευθύνης των υπουργών πρέπει να αλλάξει ώστε να γίνει σαφές πως οι σχετικές ρυθμίσεις εξυπηρετούν τη διαφάνεια και τη χρηστή διακυβέρνηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ