Υποδεχόμαστε το Φθινόπωρο απολαμβάνοντας το πιο λαχταριστό κέικ που μπορεί να συνδυαστεί με κάθε λογής ζεστό ρόφημα
Πληθωρικό σε εμφάνιση και γεύση, αυτό το κέικ είναι ένας πολύ νόστιμος τρόπος να συνοδεύσετε ένα ζεστό ρόφημα.
- 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
- 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/8 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 σωληνάκι σκόνη βανίλιας
- 245 γρ. σπορέλαιο
- 500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
- 425 γρ. πουρέ κολοκύθας, θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια ή 125 γρ. σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά, εγώ δεν έβαλα στη φωτογράφηση)
(Γλάσο)
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 100 γρ. κρέμα τυρί
- 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 σωληνάκι σκόνη βανίλιας
Εκτέλεση
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C.
- Ετοίμασε μια φόρμα, αλοίφοντας λιωμένο βούτυρο και μετά περνώντας την με λίγο αλεύρι. Τίναξε καλά να φύγει το περιττό. Εγώ χρησιμοποιώ φόρμα χωρητικότητας 2.4 λίτρων.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, τη σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν.
- Στη συνέχεια πρόσθεσε ένα – ένα τα αυγά και κάθε φορά ανακάτευε καλά για να ενσωματωθούν.
- Μετά πρόσθεσε τη μισή δόση από τα στερεά υλικά.
- Ανακάτεψε και πρόσθεσε όλο τον πουρέ κολοκύθας.
- Ανακάτεψε και πάλι και πρόσθεσε τη δεύτερη και τελευταία δόση από τα στερεά υλικά.
- Σ’ αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις τα καρύδια ή τις σταγόνες σοκολάτας. Μην τον παρακάνεις όμως με το ανακάτεμα.
- Γέμισε τη φόρμα και ψήσε για 50-55 λεπτά.
- Στα 50 λεπτά έλεγξε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί. Αν είναι υγρή η οδοντογλυφίδα, ψήσε για λίγο ακόμα. Επέστρεψε μετά από 5 λεπτά και έλεγξε το ξανά. Αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή, αφαίρεσε το από το φούρνο. Θέλεις ένα κέικ ζουμερό, όχι στεγνό για αυτό μην το παραψήσεις.
- Μετά από 10 λεπτά αναποδογύρισε τη φόρμα όσο είναι ακόμα ελαφρώς ζεστή. Αν το κάνεις νωρίτερα θα διαλυθεί, αν το κάνεις αργότερα μπορεί να μη βγαίνει.
- Για να ετοιμάσεις το γλάσο ανακάτεψε ολα τα υλικά μαζί και περίχυσε το από πάνω. Αν προορίζεται για να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου, μπορείς να το παραλείψεις. Σε περίπτωση που προσθέσεις το γλάσο, πρέπει να αποθηκευτεί ψυγείο. Μπορείς όμως να ετοιμάσεις το γλάσο και να το προσθέτεις ξέχωρα σε κάθε κομμάτι που σερβίρεις.
- Διατηρείται με το γλάσο για 7 μέρες στο ψυγείο. Χωρίς αυτό 7 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, με την προϋπόθεση ότι και στις δύο περιπτώσεις είναι καλά καλυμμένο.
Σημειώσεις
*Μπορείς να κάνεις και μικρά κεκάκια με αυτή το μείγμα. Βγαίνουν 36 και θέλουν ψήσιμο μόνο 15-18 λεπτά.
Δείτε επίσης: Τοπικές νεφώσεις για αύριο Σάββατο