ΚΕΜΕΦΙ: Η ισότητα των φύλων, παράγοντας ευημερίας

Γυναικεία ηγεσία στη νέα εποχή. Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης του νεοσύστατου Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ). Οι ομιλητές συναντήθηκαν διαδικτυακά προκειμένου να καταθέσουν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις ιδέες του για μια κοινωνία ισότητας.

propoli

«Η πραγμάτωση της αρχής της ισότητας μεταξύ των φύλων, η απόδοση της ισότητας στη γυναίκα, είναι ένα χρέος που δεν αφορά την κοινότητα. Αφορά την κοινωνία», τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Παυλόπουλος. «Όσο το κεφάλαιο γυναίκα δεν το αξιοποιούμε δεν χάνει μόνο η γυναίκα. Χάνει η κοινωνία», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος του Κέντρου και βουλευτής ‘Α Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη είπε: «Η ελευθερία, η ισότητα, η ισότιμη συμμετοχή και η ισονομία αναδεικνύονται σε κρίσιμους παράγοντες ευημερίας. Με αυτές τις σκέψεις και με άξονα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες συγκροτήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του ΚΕΜΕΦΙ».

Οι άνθρωποι του Κέντρου Μελετών παρατηρούν τον τελευταίο χρόνο μια οπισθοδρόμηση. Στην Ευρώπη η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατακόρυφα, ακόμα και σε χώρες εμβληματικές για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας. Στη διάρκεια της πανδημίας, οι γυναίκες στην αγορά εργασίας πλήττονται και αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τους άντρες. Βέβαια, το μεγαλύτερο έλλειμμα γυναικών παρατηρείται σε θέσεις λήψης αποφάσεων.

«Σήμερα μόλις το 20% των βουλευτών είναι γυναίκες και το 32% στην Ευρώπη σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ», τόνισε η πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου. «Στα διοικητικά συμβούλια στην Ελλάδα οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 10%, ενώ στην Ευρώπη το 28%. Οι γυναίκες από τα παιδικά τους χρόνια συμβιβάζονται στο να πραγματοποιούν προσδοκίες χαμηλότερες των δυνατοτήτων τους», πρόσθεσε.

Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε εισηγηθεί την υιοθέτηση ποσόστωσης στη σύνθεση των ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών στο πλαίσιο του νόμου εταιρικής διακυβέρνησης. Η πρόταση αυτή νομοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και θα αρχίσει να ισχύει από τον Ιούλιο του 2021, καθιστώντας την Ελλάδα πρωτοπόρο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ποτέ άλλοτε σε παγκόσμιο επίπεδο δεν τοποθετήθηκε υψηλότερα στην πολιτική ατζέντα η διάσταση του φύλου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η ΕΕ υποχρέωσε τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν την ισότητα των φύλων στις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», υπογράμμισε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Είναι ενδεικτικό ότι και στο θέατρο που εργάζονται πολλές γυναίκες, είναι λίγες σε θέσεις καλλιτεχνικών διευθυντών και σκηνοθετών όπως σημείωσε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη. Ενδεχομένως, η καθυστέρηση της ίδιας της εισόδου στης γυναίκας στο χώρο του θεάτρου αποτελεί κατάλοιπο αυτών των επιλογών.

«Η πρώτη γυναίκα που μίλησε την ελληνική γλώσσα πάνω στη σκηνή και ήταν η Μαρία Αλκαίου στο Βουκουρέστι στο 1819. Σε ελληνικό έδαφος συναντάμε για πρώτη φορά ελληνίδα ηθοποιό το 1840, την Αικατερίνη Παναγιώτου. Είναι πολύ λίγα τα χρόνια. Αν αναλογιστεί κανείς ότι είμαστε η χώρα που επινόησε το θέατρο», ανέφερε η Μ. Κάλμπαρη.

Η πρωτοβουλία του ΚΕΜΕΦΙ με εργαλεία την κοινωνική έρευνα και την πολιτική καινοτομία, προσβλέπει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα ζητήματα της ισότητας. Στόχος είναι να προωθήσει την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πτυχές της ατομικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής και να συμβάλει στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

 

Μαρία Παππά

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading