Η Κυριακή των Βαΐων στην Κέρκυρα είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του σε αρχαίες παραδόσεις. Οι ιερείς στους ναούς μοιράζουν στους πιστούς τρυφερά φύλλα φοινικιάς, πλεγμένα σε σχήμα σταυρού.
Τα κερκυραϊκά βάγια στολίζουν τις εκκλησίες την Κυριακή των Βαΐων και η παραδοσιακή τεχνική τους περιλαμβάνει πλέξιμο σε σχήματα σταυρού και αστεριών, που κοσμούν καντήλια και εικόνες.
Η διαδικασία προετοιμασίας των βαΐων ξεκινά το Σάββατο του Λαζάρου, όταν οι ιερείς και οι γυναίκες της ενορίας συνεργάζονται για να τα φτιάξουν. Πολλοί πιστοί, ιδιαίτερα στα χωριά, ετοιμάζουν βάγια και για τα μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία τοποθετούν σε δίσκους ή καλάθια που ονομάζονται βαγιοφόρες.
Επιπλέον, οι Κερκυραίοι διατηρούν τα βάγια στα εικονοστάσια του σπιτιού τους για ευλογία και προστασία.
Στην Κέρκυρα, η Κυριακή των Βαΐων θεωρείται διπλή γιορτή, καθώς τα βάγια έχουν σημαντική παρουσία και στη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, με αναφορές στην ιστορία του νησιού.
Στα χωριά της Κέρκυρας, συνηθίζεται το έθιμο των βαγιοχτυπημάτων, όπου οι άνθρωποι χτυπούν ο ένας τον άλλον με βάγια, συμβολίζοντας τη μεταφορά δύναμης.
Μια ιστορική αναφορά στο βιβλίο Συμμίκτα Κερκυραϊκά αναδεικνύει τη σημασία των βαΐων, που απασχόλησαν το ενδιαφέρον των Πρωτοπαπάδων από τον 17ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας, καταγράφοντας τις αγωνίες τους για την προμήθεια φοινίκων.
Η παραδοσιακή τελετή και η διανομή των βάγιων συνεχίζουν να δίνουν μια ξεχωριστή νότα στην κορφιάτικη πασχαλινή συμφωνία, παρά τις προκλήσεις του παρελθόντος.
Η γιορτή αυτή είναι ενσωματωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των παραδόσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ