«Η Ναυτιλία είναι ο σημαντικότερος εξωστρεφής πυλώνας της Ελληνικής Οικονομίας. Είμαι πραγματικά ευγνώμονες που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύτηκε τη θέση του Υπουργού σε έναν τόσο σημαντικό τομέα» ανέφερε εισαγωγικά ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο 2nd International Maritime Security Conference, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Υπογράμμισε ότι ζούμε σε αβέβαιους καιρούς και η εθνική οικονομία, όπως και μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της που προέρχεται από τη ναυτιλία, επηρεάζονται από γεωπολιτικές και στρατηγικές αποφάσεις. Κατά συνέπεια η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τον κόσμο της ναυτιλίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη.
Σημείωσε ότι το 90% του συνόλου της διακίνησης των εμπορευμάτων παγκόσμια γίνεται με πλοία, εκ των οποίων ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (20%) είναι ελληνόκτητα, παρότι δεν είναι υπό ελληνική σημαία, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό (της σημαίας) πρέπει να μελετηθεί εκ νέου.
«Βρισκόμαστε και τώρα και στο άμεσο μέλλον σε συνεχή διάλογο και διαπραγμάτευση με πρώτο πεδίο τη συζήτηση μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Κατανοώ και σέβομαι την πράσινη οικονομία, τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η ανταγωνιστικότητα είναι απαραίτητη. Αυτό το επισημάναμε από κοινού οι πλοιοκτήτες και η ελληνική κυβέρνηση, πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Πρέπει να δράσουμε προσεκτικά και να γεφυρώσουμε το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη, σε αντίθεση με την ΕΕ που, δυστυχώς, έχει μείνει πολύ πίσω.»
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα οι σωστές αποφάσεις από την ΕΕ, θα χαθεί ένα ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό στρατηγικό πλεονέκτημα που αφορά στον στόλο και τους πλοιοκτήτες. «Είναι η ώρα της κρίσης για τη γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες, η οποία, δυστυχώς, εδώ και πολλές δεκαετίες έχει κάνει μηδαμινή δουλειά, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί μια κοινή στρατηγική που θα εφαρμοστεί και θα υποστηριχθεί από όλους, τουλάχιστον όχι όσο νωρίς όσο θα έπρεπε».
Αναφορικά με τον κανονισμό θαλάσσιου δικαίου είπε ότι «δεν μιλάμε μόνο για την αλιεία, για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Μιλάμε για την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Εστιάζοντας στην περιοχή μας, την ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου, επεσήμανε ότι «αφού στο ένα μέρος του Λιβυκού ορίου νοτίως της Κρήτης, Ισραηλινοί, Λίβυοι και Αιγύπτιοι έχουν ήδη προχωρήσει σε επιτυχημένες γεωτρήσεις, δεν καταλαβαίνω γιατί στην άλλη πλευρά αυτής της λεκάνης να μην έχουμε μια καλή ευκαιρία».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στους κινδύνους από έκνομες στρατιωτικές ενέργειες, όπως οι πειρατείες και οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα, τονίζοντας ότι για την αντιμετώπιση τέτοιων σημαντικών κινδύνων απαιτείται ανάλογη αντεπίθεση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοκόλλων στην κυβερνοασφάλεια, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο διοίκησης. Τόνισε ότι η ασφάλεια στα λιμάνια αποτελεί πάντα πρώτη προτεραιότητα.
Αναφορικά με τον εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος, επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του στόλου της Ακτοφυλακής. «Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα εργαστώ και θα εργαστούμε πάρα πολύ σκληρά, προκειμένου να παράγουμε αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ναυτιλίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ