Κιλκίς: Στην Τέρπυλλο η πρώτη εγκατάσταση του σταφυλιού «Pristine»

Κιλκίς: Στην Τέρπυλλο η πρώτη εγκατάσταση του σταφυλιού «Pristine»

Σε έκταση 25 στρεμμάτων στην Τέρπυλλο Κιλκίς, το έδαφος έχει υποδεχτεί -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- αμπελώνες μιας ποικιλίας επιτραπέζιου σταφυλιού από την κεντρική Καλιφόρνια, που συνήθως εισάγεται στη «Γηραιά Ήπειρο» και που πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ανέμεναν την έλευση της παραγωγής της στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους καταναλωτές. Πρόκειται για την ποικιλία ACS V 01 «Pristine», της οποίας η εγκατάσταση στην Ελλάδα έγινε από την ομάδα παραγωγών «Μακεδονικοί Αμπελώνες» στην Τέρπυλλο.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περιοχή του Κιλκίς αναμένεται να εγκατασταθούν περισσότερα από 500 στρέμματα αμπελώνα της συγκεκριμένης ποικιλίας στα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2025, ενώ αντίστοιχο εμβαδόν γης δεν αποκλείεται να καλλιεργηθεί και στην Κομοτηνή, ανεβάζοντας τη συνολική καλλιεργούμενη έκταση στα 1000 στρέμματα για την εν λόγω περίοδο, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Βασίλης Ιωαννίδης, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Ο πρώτος αμπελώνας στην Τέρπυλλο αναμένεται να δώσει την παρθενική παραγωγή του το 2023, ενώ το γεγονός ότι η συγκομιδή των σταφυλιών στην Ελλάδα θα γίνεται Οκτώβριο θεωρείται πολύ ευνοϊκό για τη διάθεση της ελληνικής παραγωγής, καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπάρχουν «Pristine» στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για λευκή, άσπερμη ποικιλία, που «γεννήθηκε» μετά από πολλές διασταυρώσεις και από τις ποικιλίες «Red Glob» και «Crimson SDLS», το 1992, στην περιοχή του Σαν Χοακίν της κεντρικής Καλιφόρνιας. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της νέας ποικιλίας έχουν κοινά χαρακτηριστικά μ’ αυτά της «Thompson Seedless» που καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο. Διαφοροποιείται από την Thompson στην περίοδο ωρίμανσης, που οριοθετείται για τη νέα ποικιλία τον Οκτώβριο, την πολύ καλή μετασυλλεκτική της συμπεριφορά, καθώς και στα γευστικά της χαρακτηριστικά, που «ξεκινούν» με γεύση βανίλιας στο ξεκίνημα και «κλείνουν» με αρώματα μήλου. Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με την τραγανότητα που χαρακτηρίζει την ποικιλία, την κατατάσσουν στις πρώτες προτεραιότητες των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, τα οποία προμηθεύονταν τα σταφύλια μόνο από χώρες εκτός Ε.Ε.

Παρότι η πρώτη κίνηση για την έλευση της παραγωγής της «Pristine» στην Ευρώπη είχε γίνει στην Ισπανία ήδη από το 2015, με την κατάθεση σχετικής αίτησης έγκρισης της καλλιέργειας της ποικιλίας στα αρμόδια υπουργεία της χώρας, ωστόσο αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε για αρκετά μεγάλο διάστημα, κάτι που καθυστέρησε συνολικά την εγκατάσταση των αμπελώνων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης, «για να μπει μια ποικιλία στην Ευρώπη και στο σχετικό registration (μητρώο) ποικιλιών του ευρωπαϊκού αμπελώνα, χρειάζεται πρώτα να γίνουν τρία-τέσσερα χρόνια δοκιμών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αφότου λοιπόν τα ισπανικά υπουργεία έδωσαν τις απαιτούμενες εγκρίσεις και η “Pristine” καλλιεργήθηκε πειραματικά σε μικρή έκταση στην Ισπανία, όλη η Ευρώπη περίμενε την έγκριση της ΕΕ».

Κι όντως, η πολλά υποσχόμενη -και για τον ελληνικό αμπελώνα- ποικιλία πήρε την έγκριση του γραφείου φυτικών ποικιλιών (CPVO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο του 2021, έξι χρόνια μετά την κατάθεση αίτησης για έγκριση στην Ισπανία και η πρώτη πανελλαδικά εγκατάστασή της ξεκίνησε στην Τέρπυλλο, «μετά και την παραχώρηση από την εταιρεία “Luribay” (σ.σ. με έδρα τον Παναμά) των δικαιωμάτων προστασίας φυτικών ποικιλιών (για την Ελλάδα) στους “Μακεδονικούς Αμπελώνες”», επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης.

«Αναμένουμε τα επόμενα χρόνια τα αποτελέσματα της ελπιδοφόρας αυτής προσπάθειας, που μπορεί να προσθέσει την ελληνική ετικέτα παραγωγής στα ράφια της ευρωπαϊκής αγοράς» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συγχαίροντας τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς «για τη συστηματική τους εργασία και προσπάθεια, η οποία οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς και την ομάδα παραγωγών “Μακεδονικοί Αμπελώνες” που προέβη στο συγκεκριμένο εγχείρημα». Από το 2021 κι έπειτα από την έγκριση που πήρε η ποικιλία για να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό αμπελώνα, μπορούν, πλέον, οι Ευρωπαίοι αμπελοκαλλιεργητές να την καλλιεργήσουν, αφού πρώτα εξασφαλίσουν τα δικαιώματα από τον κάτοχο της πατέντας, κάτι που οι Μακεδονικοί Αμπελώνες έπραξαν ήδη, από τους πρώτους στην Ευρώπη.

[Φωτογραφίες από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς]
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Loading