Για το δράμα του Αχιλλέα είχε γράψει το eidisis.gr αρχές Ιουλίου και μάλιστα το ρεπορτάζ των εφημερίδων μας αναμεταδόθηκε πανελληνίως από εφημερίδες και ιστοσελίδες.
Ανάπηρος ων καταδικάστηκε σε απομόνωση στο διαμέρισμά του σε πολυκατοικία όπου όμως το ασανσέρ δεν λειτουργούσε καθώς οι ένοικοι δεν αναλάμβαναν το κόστος επιλέγοντας να το θέσουν εκτός λειτουργίας.
«Δόθηκε» φωνή στον Αχιλλέα να πει τον πόνο του και ευτυχώς βρέθηκαν ευήκοα ώτα. Και μάλιστα τα συνήθη. Οι Ερυθροσταυρίτες του Κιλκίς, μέλη του δ.σ. του παραρτήματος Κιλκίς του Ερυθρού Σταυρού ανέλαβαν δράση. Επισκέφθηκαν τον Αχιλλέα στο διαμέρισμά του, κάπου στην είσοδο του Κιλκίς από τη Θεσσαλονίκη, ενημερώθηκαν και από τον ίδιο, διαπίστωσαν πως όσα διάβασαν στο ρεπορτάζ ήταν απολύτως αληθή, και ύστερα μίλησε η ανθρωπιά.
Ενδιαφέρθηκαν, ρώτησαν, έψαξαν και βρήκαν λύση. Όπως εξάλλου κάνουν πάντα όταν περισσεύει η ανέχεια και ο πόνος. Στην πρώτη γραμμή της ανθρωπιάς, παρόντες όπου «η ανάγκη τες κουρταλεί…».
Δεν έχει νόημα, ούτε ενδιαφέρουν κανένα οι λεπτομέρειες. Η ουσία είναι πως το χρέος στη ΔΕΗ εξοφλήθηκε και το ασανσέρ στην πολυκατοικία του Αχιλλέα με μόνη στάση τον τρίτο όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμά του λειτουργεί.
Κι ο Αχιλλέας πια για να πάρει αέρα δεν χρειάζεται να επιστρατεύει τον ανήλικο γιό του να τον κατεβάζει με τα χέρια στο ισόγειο.
«Ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου τον Ερυθρό Σταυρό για την ευαισθησία που έδειξαν τα μέλη του, για το ενδιαφέρον τους. Βρήκαν λύση να με ανακουφίσουν. Τους ευχαριστώ πολύ…, όπως ευχαριστώ κι εσάς» πήγε να συνεχίσει ο Αχιλλέας κι εκεί τον κόψαμε.
Αυτή είναι η δουλειά μας.
Χαιρόμαστε εξαιρετικά για την ευτυχή κατάληξη της ιστορίας, του δράματος που αναδείξαμε. Και χαιρόμαστε διπλά καθώς διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά πως σε καιρούς όπου οι ανάγκες περισσεύουν, υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας, υπάρχει ένας οργανωμένος φορέας ανθρωπιάς, υπάρχει ο Ερυθρός Σταυρός έτοιμος να προστρέξει σε βοήθεια.
Να είναι ευλογημένοι.
Υπενθυμίζουμε το αρχικό ρεπορτάζ:
Είναι ανάπηρος, ζει σε πολυκατοικία, δεν πληρώνουν κοινόχρηστα, το ασανσέρ εκτός λειτουργίας κι ο ίδιος καθηλωμένος στον τρίτο όροφο!
Εκεί στην είσοδο του Κιλκίς από τη Θεσσαλονίκη, σε πολυκατοικία της πόλης διαδραματίζεται ένα από τα δράματα της καθημερινότητας, ενδεικτικά του πως έχει αγριέψει η ζωή -για να το πούμε κομψά- και πως η κρίση έχει εξαρθρώσει κοινωνικούς αρμούς, ανθεκτικούς για χιλιάδες χρόνια.
Στον τρίτο όροφο λοιπόν της πολυκατοικίας διαμένει ο Α.Μπ., ετών 44, ανάπηρος εδώ και 15 χρόνια. Το 2015 ήταν που τον βρήκε το κακό, τετραπληγικός για τέσσερα χρόνια ταλαιπωρήθηκε σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης μέχρι που κέρδισε τη ζωή του, με αντίτιμο την καθήλωσή του σε αναπηρική καρέκλα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr, το διαμέρισμα ανήκει στην μάνα του, και παρότι ταλαιπωρούνταν καθώς το ασανσέρ βρίσκεται σε ανώγειο με 12 σκαλιά να το χωρίζουν από την είσοδο της πολυκατοικίας, εν τούτοις μπορούσε με βοήθειά των δικών του ανθρώπων να μετακινείται, να βγαίνει από το σπίτι, να βλέπει ανθρώπους…
Κι ύστερα ήρθε η κρίση… αγρίεψαν τα πράγματα. Σταδιακά άρχισαν οι γκρίνιες. Εγώ δεν πληρώνω καύσιμα, ασανσέρ, εγώ δεν πληρώνω ασανσέρ… ξέρετε, γνώριμες σκηνές από τους μικρούς εμφύλιους πολέμους που άναψαν σε πάμπολλες οικοδομές.
Στην πολυκατοικία του Α,Μπ. δεν πλήρωσαν τα κοινόχρηστα, δεν πλήρωσαν το ηλεκτρικό ρεύμα, μαζεύτηκαν 1500 ευρώ και πάνε τώρα πέντε χρόνια μια ωραία -τρόπος του λέγειν- πρωία ήρθε το συνεργείο της ΔΕΗ κι έκοψε το ρεύμα. Όλοι ζορίστηκαν καθώς η οικοδομή είναι τετραόροφη. Αλλά για τον Α.Μπ. ήταν σαν ένα νέο δυστύχημα. Καθηλώθηκε στον τρίτο όροφο χωρίς δυνατότητα να κατέβει, να δει και να μιλήσει με δυο ανθρώπους.
Διαμαρτυρήθηκε, ζήτησε να μαζευτούν όλοι να δουν τι θα γίνει, ανταπόκριση μηδέν. Κι έτσι ανάπηρος ων με γυναίκα άνεργη, καθώς κάποιος πρέπει να τον φροντίζει, με μόνο εισόδημα τα 600 ευρώ του επιδόματος, αναγκάστηκε να αναλάβει όλο το βάρος του διακανονισμού με τη ΔΕΗ. Και πλήρωνε μόνος του 65 ευρώ τη δόση ίσα για να έχει ρεύμα (και ασανσέρ και φως) η οικοδομή.
Αλλά το χρέος που ανέλαβε στο όνομά του πήρε να θεριεύει Και προστέθηκαν και άλλα 500 ευρώ από τόκους, καθώς μας αφηγήθηκε ο Α.Μπ., μέχρι που σήκωσε ψηλά τα χέρια. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να πληρώνει. Και πριν τέσσερις μέρες ήρθε το συνεργείο της ΔΕΗ και ξανάκοψε το ρεύμα!
Κι απόμεινε ο Α.Μπ. να αναρωτιέται: Τόσο αδύναμοι οικονομικά είναι στην οικοδομή –εφτά διαμερίσματα συνολικά- που δεν έχουν 15-20 ευρώ τον μήνα για να πληρώνουν τα κοινόχρηστα (και το ρεύμα); Κι έτσι να καταδικάζομαι σε καθήλωση;
Και ποιος έχει δικαίωμα έναν ανήμπορο άνθρωπο να τον ακινητοποιεί ισοβίως;
Κι αν οι σύνοικοι δεν συγκινούνται ή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, υπάρχει άραγε κάποιος φορέας στο Κιλκίς να συγκινηθεί και να δώσει λύση;
Πηγή: eidisis.gr