Κιβωτός του Κόσμου: “Αν είχα αντιληφθεί κάτι τέτοιο θα ήμουν ακόμα εκεί;”, λέει η διευθύντρια της δομής στα Ιωάννινα

«Σπάει» τη σιωπή της η διευθύντρια της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Άντυ Θεοδωρακοπούλου, με την ίδια να απαντά στις καταγγελίες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, σχετικά με τα περιστατικά ξυλοδαρμών και κακοποιητικής συμπεριφοράς παιδιών στη δομή.

Η κυρία Θεοδωρακοπούλου μιλώντας στο iefimerida.gr, κάνει λόγο για «απίστευτα ψέματα» που έχουν λεχθεί από τους καταγγελλόμενους και ξεκαθαρίζει ότι η καταγγελία που είχε γίνει το 2015 από πρώην υπάλληλο της οργάνωσης. Χ.Σ. είχε “πέσει στο κενό”.

«Ενημερωνόμαστε από τα μέσα. Δεν έχουμε κάτι επίσημο στα χέρια μας. Έχουν βγει τα απίστευτα ψέματα. Είχε γίνει όντως καταγγελία το 2015, αφού όμως απέλυσα τη συγκεκριμένη κυρία η οποία βωμολοχούσε μέσα στο σπίτι των παιδιών και εναντίον άλλων συναδέλφων μπροστά στα παιδιά. Της έγιναν μία – δυο φορές συστάσεις, δε συμμορφώθηκε και απολύθηκε. Προφανώς δεν της άρεσε και μετά από λίγους μήνες έκανε τη συγκεκριμένη καταγγελία», τονίζει η κ. Θεοδωρακοπούλου.

Σύμφωνα πάντα με την υπεύθυνη της δομής, η καταγγελία της εργαζόμενης είχε κινηθεί σε δυο άξονες. «Με είχε κατηγορήσει ότι δεν κάνω σωστά τη δουλειά μου και αδιαφορώ για τις ανάγκες των παιδιών, καθώς μένω μακριά στα Ιωάννινα. Επίσης, μας είχε κατηγορήσει ότι ευθυνόμαστε για την αναπηρία που είχε ένα βρέφος στο χέρι, ενώ η κατάστασή του ήταν εκ γενετής. Μάλιστα, το παιδί είχε χειρουργηθεί για να γίνει καλά», λέει η ίδια και συγκινείται.

H συγκεκριμένη καταγγελία της εργαζόμενης είχε κινητοποιήσει τότε την αστυνομία και την εισαγγελία, που προχώρησαν σε έρευνα στη δομή. Η διευθύντρια της Πωγωνιανής αναφέρει: «Μας «ξετινάξαν» τότε με την έρευνα και καλά έκαναν διότι αφορά σε ανήλικα. Μπήκε εισαγγελέας με τη συνοδεία αστυνομικών 7 το πρωί και μίλησε με όλα τα παιδιά και τους εργαζομένους. Ήταν μια διαδικασία που κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο τέλος η εισαγγελέας μας είπε ότι οι καταγγελίες δεν μπορούσαν να αποδειχθούν. Δε θέλησα να κινηθώ νομικά εναντίον της πρώην εργαζόμενης. Ήξερα ότι είχε δυο παιδιά και αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Δεν ήθελα να την «κυνηγήσω» και ας πήγε να μου κάνει κακό. Ούτε προσωπικά αλλά ούτε και ως οργάνωση λειτουργούμε μ’ αυτόν τον τρόπο».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Άντυ Θεοδωρακοπούλου, κοινωνική λειτουργός στο επάγγελμα, τονίζει ότι δεν ανησυχεί. «Προσωπικά δεν έχω καμία ανησυχία για τις καταγγελίες που έχω δεχτεί. Παιδί που έχει φύγει από τη δομή και ξέρω για ποιους λόγους έφυγε να μου λέει ότι το κλειδώναμε και το βάζαμε να δουλεύει; Είναι δυνατόν; Αναρωτιέμαι συνέχεια, γιατί; Γιατί, συνέβη αυτό; Δεν πρόκειται να βγω και να τους εκθέσω στα μέσα. Σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας δε θα το κάνω. Στις αρχές, όμως, όταν κληθώ θα πω ποια πραγματικά είναι η αλήθεια που κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις καταγγελίες».

Ερωτηθείσα σχετικά με τις καταγγελίες που αφορούν στο πρόσωπο του πατέρα Αντώνιου, η ίδια απαντά: «Αστειεύεστε; Είμαι 11 χρόνια στον φορέα, αν είχα αντιληφθεί κάτι τέτοιο θα ήμουν ακόμα εκεί; Ως κοινωνική λειτουργός θα καθόμουν άπρακτη; Οκτώ χρόνια στην Πωγωνιανή έμενα μέσα στη δομή, μαζί με τα παιδιά. Είχα εικόνα για τα πάντα. Δεν μπορεί κάποιοι να καταρρέουν τόσο έργο. Θέλουμε άμεσα να διερευνηθούν τα πάντα. Να μην τραβήξει το θέμα».

Σημειώνεται ότι στη μακροσκελή καταγγελία, που ήρθε στη δημοσιότητα, για τη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, η πρώην υπάλληλος της δομής κάνει λόγο για κακοποίηση βρεφών, άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας στα παιδιά και αποθήκες με ληγμένα τρόφιμα, ανάμεσα σε άλλα. Παράλληλα και άλλες καταγγελίες προστίθενται καθημερινά από παιδιά που ζούσαν στις δομές της Πωγωνιανής και μιλούν για τιμωρητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές.

Αναφέρεται πως δύο πρόσωπα που κατέχουν νευραλγικές θέσεις, στη δομή της Πωγωνιανής, περιλαμβάνονται στην έρευνα που άνοιξαν οι Αρχές μετά την «καταιγίδα» καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου. Τα πρόσωπα αυτά φέρονται να έχουν ρόλο στην κακοποίηση παιδιών, που καταγγέλλεται από πρώην φιλοξενούμενους και εργαζόμενους. Ένα από τα πρόσωπα στα οποία εστιάζεται η έρευνα είναι ένας πρώην τρόφιμος στην «Κιβωτό» ο οποίος αναλάμβανε συχνά πυκνά ρόλο «παιδαγωγού» για να συνετίσει τα παιδιά με ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.

Τέλος οι εμπλεκόμενοι που βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης αναμένεται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες, καθώς οι διαδικασίες κινούνται με γρήγορους ρυθμούς.

Δείτε επίσης: Κιβωτός του Κόσμου: Έφοδος της ΕΛΑΣ στη δομή της Καλαμάτας που λειτουργούσε χωρίς άδεια