Κιβωτός του Κόσμου: Για να δωρίσουμε κάποιο οίκημα, μας έθεταν όρο να τους το γράψουμε, αποκαλύπτει η Σήλια Κριθαριώτη

Άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στήριξαν τα δεκάδες παιδιά που όπως πίστεψαν βρήκαν καταφύγιο στην κιβωτό του κόσμου.

Η Κιβωτός του Κόσμου εξασφάλιζε εκατομμύρια ευρώ από τις δωρεές που έκανα πολίτες, ώστε τα παιδιά που ζουν εκεί να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί του Δημοσίου, ομογενείς, σχολεία, σύλλογοι, και πολλοί απλοί άνθρωποι έδιναν όχι μόνο χρήματα αλλά δώριζαν ακίνητα, και οικόπεδα.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν μπει οι δωρεές και όλες οι οικονομικές δραστηριότητες της «Κιβωτού του Κόσμου». Χορηγίες από 52 εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμούς γίνονται φύλλο και φτερό από ορκωτούς λογιστές.

Στην ιστοσελίδα της δομής υπάρχει μάλιστα διαβάθμιση που ξεχωρίζει κάθε χορηγό ανάλογα με τα ποσά που έχουν διατεθεί. Σε μέγα χορηγό, σε χρυσούς χορηγούς, σε αργυρούς χορηγούς και υποστηρικτές.

«Ήθελαν να τους γράψουμε τα κτίρια»

Άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στήριξαν τα δεκάδες παιδιά που όπως πίστεψαν βρήκαν καταφύγιο στην κιβωτό του κόσμου. Πολλοί από αυτούς όμως απογοητεύτηκαν από τις εξελίξεις αλλά και από κάποιες περίεργες συμπεριφορές.

«Ο άντρας μου ήθελε να κάνει κι όπως το έχει κάνει στη Χίο και σε άλλα μέρη της Ελλάδος δωρεά διάφορα κτίρια για να φιλοξενούνται παιδιά η κιβωτός είχε έναν όρο να τους γράψουν τα κτίρια» αποκαλύπτει η σχεδιάστρια μόδας, Σήλια Κριθαριώτη.

Ο Κώστας Λούλης βιομήχανος από το Βόλο που δώρισε δύο σπίτια περίπου 3.000 τ.μ. σε οικόπεδα συνολικής έκταση 25 στρεμμάτων μίλησε στο Mega και περιμένει όπως λέει την έρευνα της δικαιοσύνης.

«Πραγματικά δεν είμαι κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος από την εξέλιξη η οποία υπάρχει και πάνω από όλα προβληματίζομαι για το μέλλον αυτών των παιδιών».

Η Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια, χήρα του βιομήχανου Καρέλια δώρισε οικόπεδο 32 στρεμμάτων με 2 ακίνητα στην Καλαμάτα.

«Δωρίσαμε το σπίτι μας στην Κιβωτό του Κόσμου, γιατί πιστεύαμε ότι θα υπάρχει κρατική και εκκλησιαστική εποπτεία. Ας φροντίσει το κράτος να έχει την εποπτεία και να συνεχίσουν να φιλοξενούνται παιδιά. Να φροντίσει να μην πάνε χαμένες οι δωρεές, οι οποίες δόθηκαν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά και όχι για τις ορέξεις κάποιων, αν βέβαια αυτό αποδειχθεί».

Η Κύπρια δισεκατομμυριούχος Κλέλια Χατζηιωάννου έδωσε το Πάσχα του 2018 άγνωστο χρηματικό ποσό, ενώ η επιχειρηματίας Δήμητρα Κατσαφάδου χάρισε το σπίτι της και τώρα επιθυμεί μετά τις εξελίξεις επιθυμεί να παγώσει τη διαδικασία.

Τα παιδιά των… κηδειών

Παράλληλα πολλά ήταν τα κέρδη κι από τις κηδείες καθώς αρκετοί επέλεγαν αντί στεφάνου να κατατεθεί χρηματικό ποσό στη δομή. Αυτό φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε ο πατέρας Αντώνιος και σύμφωνα με καταγγελία έστελνε παιδιά με ένα μεταλλικό κουτί να διακονεύουν χρήματα από συγγενείς νεκρών.

«Με έστελναν στις κηδείες, εκεί η οικογένεια που έχανε τον άνθρωπο τους είχαν την .. αντί για στέφανα να βάζουν λεφτά σε ένα κουτί που εμείς πηγαίναμε. Το έκανε σε όλους εκεί μέσα -το έκανε σε όλους πηγαίναν κι άλλα παιδιά» αποκαλύπτει πρώην τρόφιμος.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» λάμβανε δωρεές από ομογενείς, σχολεία, συλλόγους, οργανισμούς. Όχι μόνο χρήματα αλλά και γεύματα, ρούχα, παπούτσια, ακόμη και λαμπάδες.

Χρήματα έδωσαν στη δομή και συγγενείς της Φώφης Γεννηματά, του πρώην πρόεδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου αλλά και του καθηγητή Γιάννη Τσαμουργκέλλη.

Δηλώσεις στο Star

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο πατέρας Αντώνιος μετά τη «βροχή» καταγγελιών εις βάρος του σχετικά με την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Δεν είναι δυνατόν, δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;» δηλώνει ο πατέρας Αντώνιος στο Star.

Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα αναφέρει: «Για όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα έχουμε κάνει χίλια καλά».

Δηλώσεις πάντως έκαναν και οι συνεργάτες του πατέρα Αντωνίου. «Δεν είναι αλήθεια οι καταγγελίες. Πίσω από αυτές υπάρχουν θρησκευτικά και πολιτικά αντίποινα», σχολιάζουν.

Στη «Μάμα-πρες» και την μητέρα του πατέρα Αντωνίου η «Κιβωτός» – Δωρεές €28 εκατ. από το ’17

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται  οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου». Εκτός από τις καταγγελίες που έρχονται «βροχή» για τις κακοποιήσεις, τόσο από πρώην τρόφιμους της οργάνωσης, όσο και από εργαζομένους, το ίδιο αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Οργάνωση έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.