Κιβωτός του Κόσμου: Το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας για δήθεν αγορές και εργασίες

Κιβωτός του Κόσμου: Το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας για δήθεν αγορές και εργασίες

Το πόρισμα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας που αναμένεται να αποσταλεί στους οικονομικούς εισαγγελείς στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή σε λίγες μέρες, είναι «κόλαφος» για τους υπεύθυνους της οργάνωσης.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα, με τον πατέρα Αντώνιο να δίνει τη δική του εκδοχή για όσα του καταλογίζονται, μέσω έγγραφων εξηγήσεων στις εισαγγελείς ανηλίκων, την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», δαπάνες που υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ έχουν ενδείξεις «αόρατων» προμηθειών, αγορών, κατασκευών και εργασιών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δόθηκαν χρήματα με άγνωστη πηγή προέλευσης για ενέργειες που είτε δεν έγιναν είτε δεν τελείωσαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πετρόχτιστος… παράδεισος του πατέρα Αντωνίου, τα παραδοσιακά σπίτια δηλαδή, κοντά στη μαγευτική λίμνη των Ιωαννίνων που αγοράστηκαν το 2015 – εν μέσω capital controls- με σακούλες που περιείχαν 100.000 ευρώ σε μετρητά, όπως τονίζει το δημοσίευμα. Για την ανοικοδόμηση και την ανακατασκευή των κτισμάτων φέρεται να δόθηκαν ακόμη 250.000 ευρώ, επίσης σε σακούλες σκουπιδιών με μετρητά.

Πρόκειται δηλαδή για δαπάνη περίπου 400.000 ευρώ, που σύμφωνα με την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, δεν έχουν εκταμιευθεί από κανέναν τραπεζικό λογαριασμό του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας, μελών του διοικητικού συμβουλίου ή της ΜΚΟ και δεν δικαιολογείται από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή προέλευση χρημάτων.

Συνολικά περισσότερες από 10 μεγάλες δαπάνες της τελευταίας 5ετίας, οικονομικού τιμήματος που ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ, έχουν γίνει σε διάφορες δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» σύμφωνα με την έρευνα των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Για τις περισσότερες από τις μισές υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα δόθηκαν, αλλά οι αγορές, οι κατασκευές ή εργασίες είτε δεν έχουν γίνει είτε δεν ολοκληρώθηκαν. Οι δαπάνες που έγιναν χωρίς να γίνουν αυτά για τα οποία προορίστηκαν, η αγορά και ανακατασκευή του σπιτιού στα Ιωάννινα με μετρητά σε σακούλες σκουπιδιών, τα αδικαιολόγητα 350.000 ευρώ στο σπίτι του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας στον Κολωνό στοιχειοθετούν, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο έλεγχος στην «Κιβωτό του Κόσμου» και τα επόμενα βήματα

Αντικείμενο της έρευνας των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ήταν η διαπίστωση αν αυτές οι προμήθειες, αγορές ακινήτων ή εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί ή ήταν εικονικές για να δικαιολογηθούν χρήματα που αποσπούσαν άγνωστοι, προκειμένου να νομιμοποιηθούν, να «ξεπλυθούν» χρηματικά ποσά που προέρχονταν από υπεξαίρεση, απιστία και φοροδιαφυγή.

Οι αστυνομικοί αντιπαρέβαλαν τα φορολογικά στοιχεία με τα παραστατικά, ενώ προέβησαν σε κάποιες αυτοψίες και πραγματογνωμοσύνες για να δουν αν έγιναν εργασίες για τις οποίες δαπανήθηκαν χρήματα. Στο πλαίσιο αυτών των αυτοψιών υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κάποιες προμήθειες και εργασίες είτε δεν έχουν γίνει, είτε είναι ημιτελείς. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί όταν παραλάβουν το πόρισμα, δεν αποκλείεται να παραγγείλουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και λεπτομερή αυτοψία. Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την έρευνα πήραν στοιχεία παραστατικών από τις ίδιες προμήθειες και εργασίες, από τους προμηθευτές και τα συνεργεία εργασιών που είχαν αναλάβει την περάτωση τους, προκειμένου να συγκριθούν τα χρηματικά ποσά με τα παραστατικά που έχουν συλλεχθεί από τις δομές της ΜΚΟ.

Τα παραστατικά υπήρχαν, τραπεζικά στοιχεία μεταφοράς χρημάτων υπήρχαν για κάποιες από αυτές τις εργασίες, σε άλλες υπήρχαν αποδείξεις για καταβολή σε μετρητά, ενώ δόθηκαν και λεπτομέρειες για το είδος των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν.

Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε παράλληλη έρευνα στα παραστατικά των μεγάλων χορηγιών που δέχθηκε η δομή, προκειμένου και σε αυτή περίπτωση να διαπιστωθεί αν κάποιες χορηγίες ήταν εικονικές για να «ξεπλυθεί» μαύρο χρήμα.

Τα αποτελέσματα των δύο παράλληλων ερευνών θα διαβιβαστούν στο τέλος του μήνα στους οικονομικούς εισαγγελείς προκειμένου να κρίνουν να στοιχειοθετούνται συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία μπορεί να ασκηθούν διώξεις, όπως επίσης να δώσουν παραγγελίες για περαιτέρω ενέργειες.

Δείτε επίσης: Κιβωτός του Κόσμου: Δεν αποδέχεται καμία κατηγορία ο πατήρ Αντώνιος

Loading

Play