Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο για τον “Δικαστικό Χάρτη”, εξέδωσε το ΚΚΕ τονίζοντας ότι πρέπει τώρα να αποσυρθεί.
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον “Δικαστικό Χάρτη” πρέπει να αποσυρθεί. Δεν έχει στόχο να διασφαλίσει τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα θα προσθέσει νέα μεγαλύτερα βάρη στα εργατικά-λαϊκά στρώματα για να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:
«Ο πραγματικός στόχος είναι μια δικαιοσύνη ακόμα πιο γρήγορη, αποτελεσματική και φιλική για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως απαιτεί και το “υπερμνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Αυτό αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο, όπου ως στόχος προβάλλεται η “εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας” και η “ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας”, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου, για μια δικαιοσύνη που θα “επιταχυνθεί” και θα “βελτιστοποιηθεί” πρωτίστως για τους μεγάλους ομίλους, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, στη συνέχεια, με το νομοσχέδιο:
«- Καταργείται πλήρως ο βαθμός των Ειρηνοδικείων, ως δικαστηρίων που επέλυαν υποθέσεις ιδίως των λαϊκών στρωμάτων και διαφορές μικρότερης χρηματικής αξίας, αλλά μεγάλης σημασίας για τον λαό και την καθημερινότητά του, πλήττοντας πολλαπλά περιοχές συνειδητά “αφημένες” από τις κυβερνήσεις και το κράτος, απομακρυσμένες, νησιωτικές.
– Μία σειρά Πρωτοδικεία της επαρχίας βαφτίζονται “παράλληλα”, υποβαθμίζονται, μέχρι την πιθανότατη κατάργησή τους.
– Στην Αττική προωθούνται κατατμήσεις και ανακατατάξεις, που θα κάνουν λάστιχο τη ζωή τόσο των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη, όσο και των κατοίκων που απευθύνονται στη Δικαιοσύνη.
Ενώ, με βάση και τις διακηρυγμένες κατευθύνσεις της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω καταργήσεις και συγχωνεύσεις όχι μόνο Πρωτοδικείων, αλλά και Εφετείων».
Αναφέρει επίσης πως «είναι δεδομένο ότι ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια Δικαιοσύνη ακόμα πιο εχθρική, απρόσιτη και ακριβή, ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο και χρήμα για μετακινήσεις και πρόσβαση σε αυτήν, με άμεση την πιθανότητα νέων αυξήσεων σε παράβολα και άλλες δαπάνες» και πως «αρνητικές θα είναι οι συνέπειες στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης για τον λαό, που ακόμα πιο δύσκολα θα βρίσκει το δίκιο του» και σημειώνει: «Για μια ακόμα φορά τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό της “εξοικονόμησης” πόρων και “μείωσης του δημόσιου κόστους”».
Προσθέτει ότι «σε αυτό το φόντο, η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί ραγδαία για τους δικαστικούς υπαλλήλους και γενικά το προσωπικό της Δικαιοσύνης» ενώ «αντίστοιχα επιδεινώνονται οι όροι δουλειάς των δικηγόρων που παλεύουν για να επιβιώσουν και ήδη στενάζουν κάτω από τα αντιλαϊκά μέτρα (ασφαλιστικό, “νέο” φορολογικό κ.ά.)».
«Οι σοβαρές, αντιδραστικές αλλαγές του “Δικαστικού Χάρτη” έρχονται να προστεθούν στη μακρά αλυσίδα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, από όλες τις κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, στις οποίες πίνουν νερό όλα τα αστικά κόμματα» αναφέρει, ακόμα, η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:
«Το ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων, των δικηγόρων, όλων των εργαζομένων στο χώρο της δικαιοσύνης και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων που αντιδρούν μαζικά σε μια σειρά περιοχές της χώρας και διεκδικεί μαζί τους:
– Καμία συγχώνευση- κατάργηση που θα αυξήσει την οικονομική επιβάρυνση και θα εντείνει την ταλαιπωρία σε εργαζόμενους, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους κ.ά. με καθημερινές μεγάλες αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων και ειδικά σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.
– Κατάργηση παραβόλων, τελών και κάθε οικονομικής επιβάρυνσης των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, που αναγκάζονται να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη. Μέτρα για φτηνές ή και δωρεάν μετακινήσεις των εργαζομένων για την πρόσβαση σε μακρινές δικαστικές υπηρεσίες και συχνότερα δρομολόγια ώστε να εξασφαλίζεται επιστροφή αυθημερόν και να μην απαιτούνται έξοδα διανυκτέρευσης (πχ στην περίπτωση των νησιών).
– Προτεραιότητα στην ίδρυση ειδικών δικαστηρίων για οξυμένες κοινωνικές ανάγκες (οικογενειακά δικαστήρια, ειδικά δικαστήρια για θέματα εργατικών ατυχημάτων – επαγγελματικών κινδύνων, προστασίας του περιβάλλοντος κοκ).
– Άμεσες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε δικαστικούς υπαλλήλους, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
– ‘Αμεση βελτίωση όλων των κτιριακών και εν γένει υλικοτεχνικών υποδομών στα δικαστήρια όλης της χώρας. Κτίρια σύγχρονα, ευρύχωρα και ασφαλή, με αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση. Εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, από ηλεκτρονικά συστήματα και μηχανοργάνωση μέχρι αναλώσιμα κ.λπ.».