ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι της «SONOCO» μέσα από τα σωματεία και με το ΚΚΕ στο πλευρό τους να παλέψουν για να διασφαλιστεί η εργασία τους

Ανακοίνωση για το κλείσιμο της SONOCO και τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν εξέδωσε το ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

propoli

«Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη των λίγων, οι εργαζόμενοι να επιλέξουμε και να παλέψουμε για τις ζωές μας!

Η πρόσφατη εξέλιξη με την ανακοίνωση της εργοδοσίας “SONOCO ΕΛΛΑΣ” για τη διακοπή της λειτουργίας των 2 εργοστασίων σε Κιλκίς και Νεοχωρούδα είναι ένα νέο επεισόδιο στην επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας μας. Πρέπει να βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και της περιοχής, για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ένας πολυεθνικός όμιλος που κάνει μπίζνες δισεκατομμυρίων…

Τα προσχήματα που διαρρέει η εργοδοσία για την επιλογή της να κλείσει την παραγωγή στην Β. Ελλάδα αποτελούν κοροϊδία προς τους εργαζόμενους. Η “SONOCO ΕΛΛΑΣ” είναι θυγατρική της “SONOCO ALCORE”, ενός αμερικανικού ομίλου με 310 παραγωγικές μονάδες σε 33 χώρες. Συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρείες συσκευασίας παγκοσμίως, με τα προϊόντα της να χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη από δεκάδες άλλους κλάδους. Πρόκειται για έναν πολυεθνικό όμιλο ο οποίος σταθερά παρουσιάζει κερδοφορία και μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του, με τα καθαρά κέρδη να εκτοξεύονται, ξεπερνώντας τα 400 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στην παραγωγή χαρτονιού συσκευασίας εδώ και 25 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης παραμένει σταθερά πάνω από 15 εκατ. ευρώ χάρη στην έντονη εξαγωγική δραστηριότητα προς Ιταλία, Αγγλία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Κατάρ κ.α. Από το 2015 έως το 2021 -με βάση τα στοιχεία της ίδια της επιχείρησης- ο τζίρος παρουσίασε αύξηση πάνω από 20%, αγγίζοντας το 2021 τα 20 εκατ. ευρώ. Συνολικά μέσα στην 7ετία αυτή ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μεικτά κέρδη (ebitda) πάνω από 22 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά επενδύθηκαν με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, ξεπληρώθηκαν δάνεια και τόκοι και έμειναν καθαρά κέρδη για την εργοδοσία σχεδόν 3 εκατ. ευρώ.

Όλα όσα πέτυχε η επιχείρηση τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της εργασίας των περίπου 90 εργαζόμενων της. Με τον δικό τους ιδρώτα έχει παραχθεί όλος αυτός ο πλούτος που κατέληγε σε νέες επενδύσεις και στα ταμεία των μετόχων. Αυτούς τους εργαζόμενους σήμερα η εργοδοσία επιλέγει να πετάξει στην ανεργία γιατί οι ζωές και τα δικαιώματά τους σκοντάφτουν στις προσδοκίες των μετόχων για ακόμη μεγαλύτερη και πιο καλά διασφαλισμένη κερδοφορία στο μέλλον.

Η πραγματική αιτία που κλείνουν και αυτά τα δύο εργοστάσια είναι το κυνήγι του μέγιστου κέρδους των καπιταλιστών

Όταν το περιθώριο του κέρδους δεν είναι αυτό που περιμένουν οι μέτοχοι, ακόμα και αν οι επιχειρήσεις καταγράφουν για χρόνια κερδοφορία, τότε δεν διστάζουν να κλείσουν τα εργοστάσιά τους και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε χώρες με ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη ή ακόμα και σε άλλες πιο κερδοφόρες δραστηριότητες, σε άλλους κλάδους. Αρκεί να εκτιμήσουν ότι τα κεφάλαιά τους θα έχουν καλύτερες αποδόσεις αν τα τοποθετήσουν κάπου αλλού.

Έτσι, πουλούν και αγοράζουν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα παραγωγικών εγκαταστάσεων, ανοίγουν και κλείνουν επιχειρήσεις χωρίς να νοιάζονται για τους εργαζόμενους, για ολόκληρες λαϊκές οικογένειες που μένουν χωρίς εισόδημα σε συνθήκες αβάσταχτης ακρίβειας, προκειμένου οι μέτοχοι να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν τους αρκεί απλά να έχουν κέρδη, αλλά μπορούν να υιοθετήσουν ακόμα και τα σκληρότερα μέτρα για να εξασφαλίζουν ότι θα πετυχαίνουν όσο το δυνατόν μέγιστο και άμεσο κέρδος.

Αυτή είναι η λεγόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη που σύσσωμα τα αστικά κόμματα διαφημίζουν και παίρνουν μέτρα για να έρθει. Είναι η ανάπτυξη που για τα κέρδη των λίγων-μετόχων θυσιάζονται οι ζωές των πολλών-εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι ματώνουν μια φορά για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν ξαναματώνουν με τον εφιάλτη της ανεργίας. Η ανάπτυξη αυτή όμως πατάει πάνω σε όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, που διέλυσε κάθε εργατικό δικαίωμα. Τίποτε δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την πολιτική των επενδύσεων, του ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαφημίζει τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Φταίνε όλοι όσοι την υπηρετούν! ΕΕ – κράτος – κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης

Είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέα Αριστερά – Βελόπουλος που έχουν βάλει την υπογραφή τους στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Όλοι αυτοί από κοινού συμμετείχαν σε κυβερνήσεις που ψήφισαν τα ευρωπαϊκά μνημόνια διαρκείας και στήριξαν ευρωπαϊκές αντιλαϊκές Οδηγίες που έγιναν στη συνέχεια νόμοι του ελληνικού κράτους. Έτσι, αρχικά ως ευρωπαϊκές Οδηγίες, ήρθαν και στη χώρα μας χιλιάδες ρυθμίσεις και μνημονιακοί νόμοι που οδήγησαν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση του 5ήμερου – 8ωρου, τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Από αυτήν την ευρωπαϊκή δεξαμενή αντιλαϊκών νόμων βγήκαν οι περιβόητοι άθλιοι νόμοι Βρούτση – Αχτσιόγλου, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη κλπ.

Άλλωστε η ίδια η ΕΕ είναι αυτή που έχει δικαιώσει με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τις μαζικές απολύσεις σε επιχειρήσεις, όπως συνέβη για παράδειγμα πριν λίγα χρόνια στα “Τσιμέντα Χαλκίδας”, αναγνωρίζοντας ότι στον καπιταλισμό η “επιχειρηματική ελευθερία του εργοδότη”, δηλαδή η δυνατότητα να ανοιγοκλείνει επιχειρήσεις, αποτελεί απαραβίαστη αρχή και “δικαίωμά του”.

Είναι γελοία η προσπάθεια των πεφτοσυννεφάκηδων του ΣΥΡΙΖΑμ που έσπευσαν να βγάλουν λάδι τον καπιταλιστική ανάπτυξη και την ΕΕ με αφορμή την εξέλιξη αυτή, φορτώνοντας τις ευθύνες μόνο στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, με την οποία σε τελική ανάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ συμπλέουν σε όλα. Η προσπάθεια να πείσουν ότι έχουν τη μαγική συνταγή που θα καταφέρει να κάνει τον καπιταλισμό πιο ανθρώπινο καταντάει γραφική. Άλλωστε ο λαός μας έχει δοκιμάσει και αυτήν τη “μαγική συνταγή” πρόσφατα και συνέχισε να μετράει τις πληγές του όπως κάνει και σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με το ΚΚΕ μπροστάρη στον αγώνα! 

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι της “Sonoco” ψηλά το κεφάλι! Εσείς οι εργαζόμενοι που παράγετε όλον αυτόν τον πλούτο καθημερινά, έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τη μοίρα σας. Με τον αγώνα σας, μέσα από το σωματείο σας και με το ΚΚΕ στο πλευρό σας μπορείτε να φέρετε τα πάνω κάτω. Να παλέψουμε μαζί για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό απέδειξε ο ηρωικός αγώνας των συναδέλφων μας στη ΛΑΡΚΟ που πέτυχαν μια ακόμα ανανέωση στις συμβάσεις τους. Αυτό αποδεικνύουν τα σωματεία που αυτές τις μέρες δίνουν μάχες και πετυχαίνουν αυξήσεις μισθών με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας όπως έγινε πρόσφατα σε δεκάδες επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Μόνο ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα, μέσα από τα σωματεία, μπορεί να δώσει προοπτική, να εμποδίσει αρνητικές εξελίξεις όπως το κλείσιμο της επιχείρησης, να δώσει ανάσες ανακούφισης στους εργαζόμενους. Μόνο σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική που υπηρετούν ΕΕ – κράτος – αστικά κόμματα μπορεί να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος για έναν τελείως διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η παραγωγή θα καθορίζεται από τις ανάγκες των εργαζομένων της χώρας και όχι από τα κέρδη των καπιταλιστών».

Δείτε επίσης: Η στιγμή που ο σεισμός γίνεται αισθητός στον Πύργο (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading