Κλειδώνουν σήμερα και ανακοινώνονται στα σούπερ μάρκετ τα προϊόντα που θα μπουν στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Ποιο είδος καφέ απορρίφθηκε παρά τις εισηγήσεις – «Δίνουμε τη μάχη για το μέσο νοικοκυριό», τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης και σημείωσε ότι σήμερα θα σταλούν στα σουπερμάρκετ οι κατηγορίες των προϊόντων για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε χθες, Δευτέρα ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, θα σταλούν σήμερα στα σούπερ μάρκετ οι κατηγορίες των προϊόντων βάσει των οποίων κάθε αλυσίδα θα διαμορφώσει το δικό της «καλάθι», με τα προϊόντα στα οποία θα γίνει προσπάθεια να συγκρατηθούν περισσότερο οι ανατιμήσεις.

propoli

«Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι αλυσίδες θα είναι σε θέση να το παρουσιάσουν στους καταναλωτές» εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε προσδιορισμό των περίπου 25 κατηγοριών μέσα απ’ τις οποίες κάθε σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ θα δημιουργεί το «καλάθι του νοικοκυριού» με 50 βασικά προϊόντα δεσμευόμενο να διατηρήσει όσο το δυνατόν σταθερές τις τιμές, αναμένεται να προβεί σήμερα η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του υπουργείου καθορίζονται, οι μεγάλες, γενικές κατηγορίες και από εκεί και πέρα, προκύπτουν και κάποιες επιμέρους κατηγορίες ώστε στη συνέχεια οι αλυσίδες να επιλέξουν το σύνολο των προϊόντων που ανήκουν σε αυτές.

Οι κατηγορίες προσδιορίζονται από τα βασικά – απαραίτητα προϊόντα που ο καταναλωτής δεν μπορεί να αποφύγει να αγοράσει.

Για παράδειγμα, στην κατηγορία του καφέ, υπάρχουν οι επιμέρους κατηγορίες: ελληνικός, καφές φίλτρου κτλ. από τις οποίες τα σούπερ μάρκετ θα αποφασίσουν ποια και πόσα από αυτά τα προϊόντα τους θα συμπεριλάβουν στο δικό τους «καλάθι». Οι συσκευασίες του espresso δεν πρόκειται να ενταχθούν παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές εισηγήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Γεωργιάδης: Το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει σχεδιαστεί για όσους πλήττει ο πληθωρισμός

«Το καλάθι του νοικοκυριού θα έχει 50 κατηγορίες προϊόντων. Θα δούμε πως θα λειτουργήσει και εδώ είμαστε, ό,τι διορθωτική παρέμβαση χρειάζεται να την κάνουμε. Είμαι βέβαιος πως αυτό που κάνουμε θα λειτουργήσει και θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μέσα στα όρια του καλαθιού που θα είναι δηλωμένο στο υπουργείο Ανάπτυξης και αναρτημένο στις αλυσίδες και στον e-καταναλωτής, οι αυξήσεις θα είναι πάρα πολύ χαμηλές έως και μηδενικές. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να χτίσουμε ένα υπόστεγο μέσα στη θύελλα για να προσφέρουμε την ευκαιρία στο κάθε νοικοκυριό να έχει μια ολοκληρωμένη ευκαιρία για τα βασικά προς το ζην αγαθά με πολύ χαμηλές ή και μηδενικές πληθωριστικές αυξήσεις».

«Το καλάθι αυτό έχει σχεδιαστεί για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα και που πράγματι ο πληθωρισμός τους πλήττει. Δίνουμε τη μάχη για το μέσο νοικοκυριό».

Για το αν έχουν εντοπιστεί φαινόμενα αισχροκέρδειας ο υπουργός ανέφερε:

«Έχουμε κάνει τους πιο μαζικούς ελέγχους που έχουν γίνει ποτέ. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 έλεγχοι για αισχροκέρδεια. Όταν αρχικά εφαρμόσαμε το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, η παραβατικότητα ήταν περίπου 25%. Δηλαδή, ο ένας στους τέσσερις ελέγχους κατέληγε σε πρόστιμο. Πλέον η παραβατικότητα έχει πέσει στο 5%. Σε κάποιο βαθμό τα φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν υποχωρήσει. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και θα συνεχιστούν».

Για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου είπε:

«Δεν ήταν έκπληξη το 12%. Το 5,5% είναι περίπου το φυσικό αέριο και το ρεύμα. Το 1,5% είναι η λήξη των εκπτώσεων και το υπόλοιπο είναι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και στα άλλα αγαθά. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 10%».

«Είναι ο υψηλότερος πληθωριστικός κύκλος εδώ και πολλές δεκαετίες για όλη την Ευρώπη. Για αυτό οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια και για αυτό οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον χειμώνα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Σε ό,τι αφορά στις τιμές στα καύσιμα ο υπουργός ανέφερε:

«Στα καύσιμα υπήρξε ένα απρόβλεπτο γεγονός. Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε ξαφνικά τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής, κάτι που έδωσε αμέσως στο βαρέλι μεγάλη αύξηση. Είναι τόσο μεταβαλλόμενες οι συνθήκες, που μπορεί σε δυο εβδομάδες να δούμε το πετρέλαιο να πέφτει. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο».

Δείτε επίσης: Αλέξης Χαρίτσης: Μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Loading