Η μείωση των νεφών είναι πιθανό να συμβάλλει στην ακραία αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια. Η μείωση των νεφών σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί τελικά να εξηγεί γιατί οι θερμοκρασίες παγκοσμίως υπερέβησαν τις προσδοκίες των υπολογιστικών μοντέλων τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Το 2023 και το 2024 καταγράφηκαν κλιματικά ρεκόρ με τη μέση θερμοκρασία να αυξάνεται κατά περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό είναι βασικοί, αλλά δεν επαρκούν για να εξηγήσουν πλήρως την αύξηση της θερμοκρασίας.
Ένας παράγοντας που λείπει μπορεί να είναι η μείωση των νεφών σε χαμηλό ύψος, η οποία οδηγεί σε πτώση της λευκάγειας, δηλαδή της ικανότητας του πλανήτη να ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία. Η λευκάγεια της Γης μειώνεται από τη δεκαετία του 1970, κυρίως λόγω της τήξης των πολικών πάγων. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science αποκαλύπτει ότι η λευκάγεια σημείωσε το 2023 ιστορικό χαμηλό εξαιτίας της μείωσης της νεφοκάλυψης σε χαμηλά υψόμετρα.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Άλφρεντ Βέγκενερ στη Γερμανία εκτιμούν ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη ναυτιλία, καθώς τα σωματίδια ρύπων ευνοούν τη συμπύκνωση υδρατμών και το σχηματισμό νεφών. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι παίζει τον κυρίαρχο ρόλο, καθώς τα νέφη σχηματίζονται πιο εύκολα όταν η ατμόσφαιρα είναι υγρή και κρύα, όπως εξήγησε ο δρ Χέλγκε Γκέσλινγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η αύξηση της θερμοκρασίας στην εποχή της κλιματικής αλλαγής συνοδεύεται από αραιώματα και εξαφάνιση των νεφών, προκαλώντας μια φαύλο κύκλο ανάδρασης. Η ανάλυση δείχνει ότι οι κλιματικές ανωμαλίες των τελευταίων ετών δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα αλλά μια γενική τάση θερμοκρασίας που υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις. Δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν μια σταθερή μείωση της νεφοκάλυψης, ιδίως πάνω από τον Ειρηνικό και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη, περιοχές όπου οι αληγείς άνεμοι ευνοούν τον σχηματισμό νεφών.
Δυστυχώς, η τρέχουσα κατάσταση της επιστήμης υποδεικνύει ότι τα υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος έχουν δυσκολίες στην προσομοίωση των επιδράσεων των νεφών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους κλιματολόγους. Όπως τονίζει ο δρ Γκέσλινγκ, αυτό το ζήτημα απαιτεί άμεση λύση προκειμένου να γίνει ακριβής εκτίμηση της μελλοντικής πορείας της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr