Κλιματική Ακαδημία: Ένα Διαδραστικό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή

Κλιματική Ακαδημία: Ένα Διαδραστικό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή

Ένα ανοικτό ψηφιακό σχολείο για την κλιματική αλλαγή έχει ανοίξει τις πύλες του σε όλους τους πολίτες, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τις παγκόσμιες επιπτώσεις, εστιάζοντας κυρίως στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Η Κλιματική Ακαδημία είναι μία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα διάδρασης και αλληλεπίδρασης, ελεύθερα προσβάσιμη για το κοινό, και υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Το έργο εντάσσεται στην «Πρωτοβουλία ’21», η οποία χαρακτηρίζεται από τον διάλογο, τη συνεργασία και την ενότητα, σύμφωνα με τον Συντονιστή, κ. Γιάννη Μάνο.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Κωνσταντίνος Καρτάλης, αναφέρει ότι «η Κλιματική Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα άμεσης και τεκμηριωμένης ενημέρωσης στη νέα γενιά και σε κάθε πολίτη για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Η πλατφόρμα προσφέρει άμεση και αδιαμεσολάβητη γνώση για την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα, με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και πληροφορίες για τις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής της Ελλάδας.

Η Κλιματική Ακαδημία θα περιλαμβάνει εφαρμογές όπως εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή, κλιματικές ιστορίες, λογισμικό υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος, και αποθετήριο επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Στόχος είναι η παροχή έγκυρης ενημέρωσης και η διαμόρφωση κλιματικής συνείδησης στη νέα γενιά, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν γνώσεις και εργαλεία για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής μέσω ενημερωτικών μαθημάτων και ασκήσεων αυτοαξιολόγησης, διακρινόμενα σε τρεις κατηγορίες: Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή, Χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και Εναντίωση στην κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, η εφαρμογή «Η Γη από το διάστημα» αξιοποιεί δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης αλλαγών στην επιφάνεια της Ελλάδας.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Κλιματικής Ακαδημίας είναι να δημιουργήσει δίκτυο σχολείων από απομακρυσμένες περιοχές, με επτά σχολεία από το νοτιοδυτικό Αιγαίο να έχουν ήδη ενταχθεί στο δίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες για την Κλιματική Ακαδημία διατίθενται στο σύντομο βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/hS-QQE-BdHI και στον ιστότοπο της Κλιματικής Ακαδημίας: https://climateacademy.gr/

Loading