Η Unicef προειδοποιεί για τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ευημερία των παιδιών στην Ελλάδα. Η νέα έκθεση της Unicef για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην ευημερία των παιδιών στην Ελλάδα έρχεται για να μας ταρακουνήσει όλους, αλλά πρωτίστως την πολιτεία. Συχνά η δημοσιογραφική γλώσσα αρέσκεται σε εντυπωσιακές λέξεις όπως κόλαφος ή σοκ, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χαρακτηρισμός δεν είναι καθόλου υπερβολικός.
Η Unicef αποδεικνύει με χειροπιαστά στοιχεία ότι η κλιματική κρίση είναι κρίση των δικαιωμάτων των παιδιών. Σε μια εμπεριστατωμένη πολυσέλιδη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το ΕΛΙΑΜΕΠ, η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα παιδιά, ιδιαίτερα όσα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες όπως κορίτσια, παιδιά με αναπηρίες και εκτοπισμένα παιδιά, φέρουν το μεγαλύτερο βάρος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αξιοσημείωτο είναι ότι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Με βάση την ανάλυση των δεδομένων, εκτιμάται ότι 307.763 παιδιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να πληγούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Οι απειλές για την εκπαίδευση, την ψυχική υγεία και την γενική ευημερία τους αυξάνονται, ενώ καταστάσεις όπως βροχές και λιμών καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητά τους.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι τρεις Περιφέρειες με τον υψηλότερο κίνδυνο καταστροφών συνδεδεμένων με την κλιματική αλλαγή είναι η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, και η Δυτική Ελλάδα. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι επισημαίνουν ότι το 2023 υπήρξε το θερμότερο έτος των τελευταίων 30 ετών, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεσες δράσεις.Το 80% των εκπαιδευτικών δήλωσαν ότι τα σχολεία τους δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η Unicef καταλήγει ότι το εθνικό πολιτικό πλαίσιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή χρειάζεται αναβάθμιση με συγκεκριμένα μέτρα και πρόνοιες που να διασφαλίζουν την προστασία των παιδιών.