Κλιματική αλλαγή και ακινήτων: Οι τρεις κυριότεροι κίνδυνοι για την αγορά της Αθήνας

Κλιματική αλλαγή και ακινήτων: Οι τρεις κυριότεροι κίνδυνοι για την αγορά της Αθήνας

Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι τιμές πώλησης των καινούργιων κατοικιών στην Αττική, έχοντας αυξηθεί κατά 89% από την έναρξη της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων το 2017, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Μάλιστα, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης τα επόμενα τρίμηνα, ο ανοδικός κύκλος θα συνεχιστεί κυρίως λόγω της ανισορροπίας ζήτησης-προσφοράς.

Καθώς οι τιμές έχουν επιστρέψει στις «χρυσές» εποχές του 2007-2008, είναι σημαντικό να εξετάσουμε αν αυτό το θετικό momentum μπορεί να αλλάξει για την Αθήνα. Η κλιματική κρίση μπορεί να επηρεάσει την αγορά οικιστικών και εμπορικών ακινήτων με διάφορους τρόπους, από τα ακριβότερα οικοδομικά υλικά μέχρι την υψηλού κόστους ασφάλιση από φυσικές καταστροφές.

Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα κατατάσσεται στην 3η υψηλότερη θέση πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά τη συνολική αρνητική επίδραση κλιματικών κινδύνων, όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες.

Η πρόσφατη ανάλυση της Cushman & Wakefield δείχνει ότι πάνω από το 40% των πόλεων έχουν υψηλή έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους. Οι καύσωνες και οι πυρκαγιές που ήδη επηρεάζουν την περιοχή θα παρουσιάσουν περαιτέρω επιδείνωση έως το 2050. Δεδομένου ότι πάνω από το 53% των ακινήτων της Αττικής έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, απαιτούνται κοστοβόρες παρεμβάσεις για να παραμείνουν βιώσιμα.

Από το 2017 μέχρι και τον Αύγουστο φέτος, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα στην Αττική, μεταβάλλοντας το φυσικό τοπίο. Η Αθήνα είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες, με σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και τον σχεδιασμό της μελλοντικής ανάπτυξης.

Loading