Μελέτη αποκαλύπτει ανησυχητική αύξηση θανάτων από ζέστη στην Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2100. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της εποχής μας, με τις επιπτώσεις της να είναι πιο έντονες στις αστικές περιοχές της Ευρώπης, ιδίως στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Medicine, ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, οι θάνατοι λόγω ζέστης θα αυξηθούν δραματικά, με την Αθήνα να εκτιμάται ότι θα υποστεί σχεδόν 90.000 επιπλέον θανάτους μέχρι το τέλος του αιώνα. Η μελέτη εξετάζει τα δεδομένα από 854 αστικά κέντρα 30 ευρωπαϊκών χωρών και αναλύει τέσσερα διαφορετικά σενάρια σχετικά με την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, οι θάνατοι από ζέστη αναμένεται να ξεπεράσουν τους θανάτους από το κρύο, με τα σημερινά νούμερα να είναι δέκα φορές περισσότερα. Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι στη χειρότερη περίπτωση, οι καύσωνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση κατά 50% στους θανάτους Ευρωπαίων μέχρι το 2100, φθάνοντας σε συνολικό απολογισμό 2,4 εκατομμυρίων νεκρών.
Τα μοντέλα δείχνουν ότι, παρά τις πιθανές στρατηγικές μείωσης του κινδύνου, όπως η αύξηση των πράσινων χώρων και η εγκατάσταση κλιματιστικών, η θνησιμότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται σε όλα τα σενάρια εκπομπών. Η μόνη περιοχή που αναμένεται να δει κάποια οφέλη είναι η Σκανδιναβία, με το Λονδίνο να καταγράφει μέχρι και 27.000 λιγότερους θανάτους μέχρι το 2100. Αντίθετα, οι χώρες της Μεσογείου και τα Βαλκάνια θα πληγούν σοβαρά, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βαρκελώνη προβλέπεται να έχει 246.000 επιπλέον θανάτους, ενώ η Ρώμη και η Νάπολη ακολουθούν με 148.000 και 147.000 αντίστοιχα. Αν και η μελέτη δεν εξετάζει τις επαρχιακές περιοχές, είναι πιθανό ότι και εκεί οι θάνατοι θα αυξηθούν, αν και σε μικρότερο βαθμό, λόγω της απουσίας του φαινομένου της θερμικής νησίδας.
Ωστόσο, η ανάλυση περιορίζεται από την έλλειψη παραμέτρων όπως οι ακραίες νυχτερινές θερμοκρασίες και η υγρασία, γεγονός που μπορεί να υποτιμήσει τον πραγματικό απολογισμό. Εν τέλει, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι ισχυρισμοί περί ωφέλιμων επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής πρέπει να εξεταστούν εκ νέου, καθώς η προοπτική ενός αφόρητου βίου στις πόλεις καθίσταται όλο και πιο ορατή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr