Κλιματική κρίση: Η φετινή παραγωγή μελιού στη Χαλκιδική πλήττεται σοβαρά παρά την άνθηση της σουσούρας

Κλιματική κρίση: Η φετινή παραγωγή μελιού στη Χαλκιδική πλήττεται σοβαρά παρά την άνθηση της σουσούρας

Φέτος, η παραγωγή μελιού αναμένεται να είναι τουλάχιστον κατά 50% χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές λόγω της κλιματικής κρίσης και της ξηρασίας. Οι μελισσοκόμοι στην Χαλκιδική ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κατάστασης, καθώς το μέλι της σουσούρας δεν φαίνεται ικανό να σώσει τη φετινή παρτίδα.

Ο διευθυντής του αγροτικού μελισσοκομικού συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής «Μέλι ΣΙΘΩΝ» ανέφερε ότι φέτος αναμένονται 200-300 τόνοι μελιού, ενώ οι προηγούμενες χρονιές είχαν αποδόσεις 500-600 τόνων. Οι παραγωγοί δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς η ξηρασία έχει επηρεάσει την παραγωγή τους.

Ο συνεταιρισμός καλύπτει γύρω στο 10% της αγοράς μελιού στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τον διευθυντή, θα δοθεί προτεραιότητα στις εξαγωγές και στα καταστήματα με την επωνυμία ΜΕΛΙ ΣΙΘΩΝ, ενώ η εγχώρια αγορά μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις.

Στην Αρναία Χαλκιδικής, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου μελισσοκόμων Χρήστος Τσιάρας επισημαίνει τις αρνητικές συνέπειες της ξηρασίας στην αναπαραγωγή των ανθέων, κάτι που οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή μελιού. Η φετινή χρονιά δεν έχει αποδώσει, με τους μελισσοκόμους να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον.

Οι παραγωγοί πωλούν το μέλι προς 4 ευρώ το κιλό στους εμπόρους, με σκοπό να αυξήσουν την τιμή του στα 4,5 ευρώ, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές μελιού.

Loading