Η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικές της επιπτώσεις τέθηκαν στο επίκεντρο σχετικού πάνελ κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου «Αντιμετωπίζοντας την Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο», που διοργάνωσε το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή CLIMPACT, στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.
Ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας του δήμου Αθηναίων, Νίκος Χρυσόγελος, επισήμανε ότι «η κλιματική κρίση είναι μία κρίση η οποία φαίνεται αδιανόητη σε πάρα πολύ κόσμο», επισημαίνοντας ότι ο φόβος που αισθάνονται πολλοί μπροστά στην απειλή της, καθώς και η μη ορατότητα των εναλλακτικών λύσεων, επηρεάζουν τη στάση των πολιτών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αναλύοντας τις συνέπειες σε επίπεδο πόλεων.
«Δεν έχουμε μόνο την κλιματική αλλαγή την παγκόσμια αλλά έχουμε και πλήρη ανατροπή του μικροκλίματος», τόνισε, αναδεικνύοντας την ανάγκη κατανόησης της κλιματικής κρίσης σε επίπεδο πόλης και τη διαφορετική της έκφραση σε κάθε γειτονιά. Ανέφερε επίσης δράσεις που υλοποιούνται στον δήμο Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να νιώσουν ότι τα κλιματικά ζητήματα τους αφορούν.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, τόνισε ότι ζούμε σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων. «Η κρίση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της δεν έρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αλλά σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης», αναφερόμενος στη διαρκή αμφισβήτηση της πολιτικής εκπροσώπησης από την κοινωνία.
Η διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF, Θεοδότα Νάντσου, αναφέρθηκε στην ανάγκη κάλυψης του «κενού εμπιστοσύνης» από τους πολίτες προς τους θεσμούς, τονίζοντας ότι «το κυριότερο είναι να καλυφθεί ένα κενό εμπιστοσύνης που υπάρχει καθώς ο πολίτης πρέπει να νιώσει μέρος αυτού του συστήματος».
Τέλος, ο καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Νίκος Δεμερτζής, σημείωσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι κομμάτι αυτού του ευρύτερου φαινομένου της κοινωνίας, της διακινδύνευσης», αναδεικνύοντας την ανάγκη για ειδικά στελέχη που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι ανάμεσα σε ερευνητικά κέντρα και φορείς λήψης αποφάσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ