Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Το προφίλ του 49χρονου δράστη

Ο κατηγορούμενος χαρακτηρίζεται ως ένας άνθρωπος που λάτρευε την τέχνη και αφού σχεδίασε την εισβολή του στην Εθνική Πινακοθήκη άρπαξε πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν 49χρονο ελαιοχρωματιστή διαζευγμένο πατέρα 2 παιδιών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Ιανουαρίου 2012 ο 40ετών τότε κατηγορούμενος απενεργοποίησε τον συναγερμό και από ένα παράθυρο εισέβαλε στην Εθνική Πινακοθήκη, στο κέντρο της Αθήνας χωρις να γίνει αντιληπτός από κανέναν. Στη συνέχεια κρύφτηκε σε γυψοσανίδες και έφυγε με το μετρό. Την επόμενη ημέρα όταν λειτούργησε ο χώρος οι υπάλληλοι αντιλήφθηκαν πως απουσίαζαν έργα τεράστιας αξίας.

propoli

Ο πίνακας του Πικάσο “Γυναίκα χωρίς Κεφάλι”, φιλοτεχνήθηκε το 1939 και τον είχε δωρίσει ο ίδιος ο σπουδαίος Ισπανός καλλιτέχνης στον ελληνικό λαό, ως τιμητική προσφορά για τη γενναία αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Ο πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, που φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού, έργο που αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη και 

Το έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 επί 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση. 

Μετά από 10 χρόνια και αφού δεν κατάφερε να πουλήσει τα έργα, ο 49χρονος σήμερα άνδρας συνελήφθη και οδήγησε τους αστυνομικούς στο σημείο που μέσα σε μαύρο δερμάτινο φάκελο, τυλιγμένο σε πλαστικές σακούλες, είχε κρυμμένα τα δυο από τα τρία έργα. Το τρίτο, το είχε τοποθετήσει μέσα σε μια τουαλέτα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Ο κατηγορούμενος με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Δείτε επίσης: Η ατζέντα της ημέρας – Δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για την ανάκτηση κλεμμένων πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη

Loading