Κοινωνικό μέρισμα έως 900 ευρώ τα Χριστούγεννα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πώς υπολογίζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Διπλή ενίσχυση, με τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος», το οποίο θα φτάνει έως και τα 900 ευρώ, αναμένεται να δουν τον Δεκέμβριο χιλιάδες δικαιούχοι, ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το ποιοι και πόσα θα πάρουν ως κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται παράλληλα με το κειμένου του προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο θα κατατεθεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα μέτρο στήριξης που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να πραγματωθεί πριν από τα φετινά Χριστούγεννα.

«Τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν από τις γιορτές σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη», είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ (Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης).

Όπως εκτιμάται, οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης θα είναι περίπου 270.000.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αφήσει «παράθυρο» για χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης και σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μετά την αρχική αναθεώρηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) και την καλύτερη πορεία της οικονομίας, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, υπάρχει η σκέψη να δοθεί έκτακτο βοήθημα και σε χαμηλοσυνταξιούχους, που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η ενίσχυση των υγειονομικών με έκτακτο δώρο Χριστουγέννων, ως αναγνώριση του μεγάλου βάρους, που σήκωσαν, λόγω της πανδημικής κρίσης.

Πώς υπολογίζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Το ανώτατο όριο του ποσού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Υπολογίζεται ως εξής:

• 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

• Προσαύξηση 100 ευρώ για ένα ενήλικο μέλος

• Προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί

Το ποσό, που θα δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα, θα υπολογιστεί με βάση το ποσό, που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.

Έτσι, αν κάποιος παίρνει Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 200 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα πάρει 400 ευρώ. Αν παίρνει 500 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα λάβει 1.000 ευρώ.

Δείτε επίσης: Οικονόμου: «Επεξεργαζόμαστε σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση» – Τι θα γίνει με τις ρυθμίσεις

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr