Κομοτηνή: Μαθητές χαρίζουν αισιοδοξία με τη καινοτόμο εφαρμογή τους για αιμοδοσία

Κομοτηνή: Μαθητές χαρίζουν αισιοδοξία με τη καινοτόμο εφαρμογή τους για αιμοδοσία

Τρεις μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής της Ομάδας Ρομποτικής & Προγραμματισμού παρουσιάζουν την πρωτοποριακή πλατφόρμα αιμοδοσίας που δημιούργησαν.

Ο Άγγελος, ο Βασίλης και ο Λέανδρος συνεργάστηκαν και με τις δυνατότητες και τις γνώσεις τους στη βιολογία και στην πληροφορική κατάφεραν να φτιάξουν ένα Πληροφοριακό Σύστημα. Ο ψηφιακός χάρτης αιμοδοσίας των και η εφαρμογή για κινητά που υποστηρίζουν android δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην οθόνη τους. Επιπλέον θα πληροφορούνται με sms για το πού και πότε μπορούν να δώσουν αίμα.

Η εφαρμογή e-Αιμοδότες, όπως ονομάστηκε από τους μαθητές δημιουργούς της ενημερώνει άμεσα τους χρήστες της για τις έκτακτες ανάγκες για προσφορά αίματος, αλλά και για τις προγραμματισμένες δράσεις αιμοληψίας. Οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων διευκολύνονται σημαντικά στον προγραμματισμό των αιμοληψιών, κάτι πολύ σημαντικό, καθώς το αίμα έχει διάρκεια ζωής μόλις 30 ημέρες.

«Κάθε μια καταχώρηση που βάζει αρμόδιος υπάλληλος αιμοδοσίας εμφανίζεται αμέσως στο κινητό και έτσι γνωρίζουμε πού και πότε υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για αίμα», είπε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η καθηγήτρια πληροφορικής Ανδρονίκη Βερρή, η οποία συντόνισε την προσπάθεια των παιδιών σε συνεργασία με τη βιολόγο Αικατερίνη Αθανασούλα και τον μαθηματικό Μαργαρίτη Χουρμούζη.

Η υπηρεσία e-Αιμοδότες όχι μόνο πληροφορεί για τις τρέχουσες ανάγκες αιμοδοσίας, αλλά και για τις προγραμματισμένες εξορμήσεις των αρμόδιων Νοσοκομειακών Τμημάτων. Στόχος είναι, όπως εξηγούν οι μαθητές, η άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων και η εύκολη επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα την στιγμή που χρειάζεται. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα προσέλευσης για αιμοδοσία χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία, αν έχει προηγηθεί το ραντεβού με ένα «κλικ» την επιθυμητή ώρα.

Όπως εξηγεί η εκπαιδευτικός, ο ψηφιακός χάρτης περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες και για την αιμοπεταλιοαφαίρεση, για τους δότες μυελού των οστών και πολλά στοιχεία νοσοκομείων με εύκολη αναζήτηση για το τμήμα αιμοδοσίας που επιθυμεί ο πολίτης.

«Το e-Αιμοδότες αποτελείται από τρία μέρη. Το πληροφοριακό σύστημα για τον αρμόδιο υπάλληλο της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, το οποίο καταγράφει τις τρέχουσες ανάγκες σε αίμα και τις προγραμματισμένες αιμοδοσίες, την διαδικτυακή εφαρμογή https://e-aimodotes.sch.gr/civilian/ για την άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση των χρηστών και την android εφαρμογή για την άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση των χρηστών μέσω φορητών συσκευών», λέει αναλυτικά η εκπαιδευτικός.

Οι μαθητές ξεκίνησαν το εγχείρημά τους τον Ιανουάριο και κατάφεραν να συνεργαστούν εξ αποστάσεως χωρίς να επιτρέψουν στις συνθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν την περίοδο εκείνη να τους εμποδίσουν.

«Τα παιδιά το πίστεψαν και το πιστεύουν. Δεν σταμάτησαν μόνο στη δημιουργία, αλλά συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Αναβαθμίζουν την εφαρμογή τους, η οποία έγινε αρχικά σε συνεργασία αποκλειστικά με το νοσοκομείο της Κομοτηνής και αυτήν την περίοδο χρησιμοποιείται από τρία ακόμη νοσοκομεία της χώρας μας, αυτά της Ξάνθης, της Κορίνθου και της Χίου», σημειώνει η κ. Βερρή.

Η εφαρμογή e-Αιμοδότες των τριών μαθητών από την Κομοτηνή, έχει λάβει μια σειρά από κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Οι μαθητές κατάφεραν να κερδίσουν την 1η θέση στον 2o Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM του Προγράμματος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Generation Next του ιδρύματος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, να διακριθούν με έπαινο καλής εκπαιδευτικής πρακτικής STE(A)M στο Πανελλήνιο και Διεθνές Συνέδριο «Εκπαιδευτικοί και Εκπαίδευση STE(A)M», όπως και στον 4ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Bravo Schools 2021 στον Παγκόσμιο Στόχο Καλή Υγεία και Ευημερία και στην κατηγορία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ στα 5α YouSmile Awards του οργανισμού «ΧΑΜΟΛΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» όπου βραβεύτηκαν σε τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης πριν από λίγες ημέρες.

Οι μαθητές ελπίζουν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσω της εφαρμογής τους και στο να προτρέψουν τους πολίτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες συνειδητοποιώντας τη σημαντικότητα της αιμοδοσίας, αλλά και την ευκολία της διαδικασίας.

Η εφαρμογή παρέχεται δωρεάν από το Play Store (https://bit.ly/e-aimodotes), έχει εθελοντικό χαρακτήρα και όπως λένε και οι δημιουργοί της έχει ως στόχο να δώσει ελπίδα σε άτομα που χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος και να τους χαρίσει το αίσθημα της ασφάλειας και της ανακούφισης, αφού το μήνυμά τους θα φτάσει άμεσα και έγκαιρα σε όλους.

Δείτε επίσης: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Περισσότεροι από 150 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο 4ο κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία (pics)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play