Αναβίωση της καταστροφής του τσουνάμι στον Κορινθιακό κόλπο το 1963 με βάση τα δημοσιεύματα της εποχής. Εξήντα δύο χρόνια έχουν παρέλθει από τη στιγμή που ένα τσουνάμι ύψους πολλών μέτρων, το οποίο προήλθε από έναν υποθαλάσσιο σεισμό στον Κορινθιακό κόλπο, κατέστρεψε την παραλία του Αιγίου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τραυματίζοντας περίπου 200. Στις 7 Φεβρουαρίου 1963, τα φονικά παλιρροϊκά κύματα έφθασαν τα 20 μέτρα, σύμφωνα με μαρτυρίες, και έπληξαν παραλιακές περιοχές της Αιγιαλείας, της Αχαΐας, της Δωρίδας και της Φωκίδας, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Οι εφημερίδες της εποχής, όπως ο Νεολόγος Πατρών και η Πελοπόννησος, κατέγραψαν εκτενή ρεπορτάζ σχετικά με το γεγονός, με χαρακτηριστικές τις μαρτυρίες κατοίκων από τις περιοχές που επλήγησαν.
Εκτενές ρεπορτάζ στην εφημερίδα Νεολόγος Πατρών για το πώς χτύπησαν τις ακτές κύματα που έφτασαν τα 20 μέτρα. Σε σχετικές αναφορές περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις του Σεισμολογικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο ανέφερε ότι τα παλιρροϊκά κύματα οφείλονται σε υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από σεισμικές δονήσεις. Την περιοχή επισκέφθηκε ο τότε διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Άγγελος Γαλανόπουλος, που καταγόταν από την Αχαΐα.
Η σημασία της δημοσιογραφίας στην καταγραφή αυτού του φυσικού φαινομένου είναι αναμφισβήτητη. Τα συγκεκριμένα φύλλα των εφημερίδων διατηρούνται και φυλάσσονται στο Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων και έχουν ψηφιοποιηθεί για να διασωθεί η μνήμη του συμβάντος. Σημαντικές είναι και οι μαρτυρίες των κατοίκων που βίωσαν το θρυλικό αυτό γεγονός, το οποίο άλλαξε την ιστορία της περιοχής.
Καθώς η μνήμη του τσουνάμι παραμένει ζωντανή, η ανασκόπηση αυτών των δημοσιευμάτων προσφέρει σημαντική εικόνα για το πώς επηρεάστηκαν οι κοινότητες και πώς διαχειρίστηκαν την καταστροφή.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr