Το ενδεχόμενο πιθανής επαναλοίμωξης από κορονοϊό μίας ασθενούς στην Ελλάδα εξετάζουν από χθες οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Πρόκειται για μία ασθενή, η οποία είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό στα τέλη Μαρτίου, νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό και έλαβε εξιτήριο στις 6 Απριλίου. Η ίδια ασθενής βρέθηκε εκ νέου θετική όπως έδειξε το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε όταν επισκέφθηκε το Σάββατο εφημερεύον νοσοκομείο.
Το περιστατικό έχει μπει πλέον στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ και αυτό που εξετάζεται είναι αν πρόκειται για αληθινή ή η μη επαναλοίμωξη, όπως μας μεταφέρει η ιστοσελίδα protothema.gr.
Το παράδειγμα της Νότιας Κορέας
Βέβαια, η συγκεκριμένη περίσταση δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς υπάρχει το προηγούμενο της Νότιας Κορέας. Όπως ανέφερε δημοσίευμα του Reuters από τις 10 Απριλίου, 91 ασθενείς στη Νότια Κορέα που είχαν ιαθεί νόσησαν εκ νέου με κοροναϊό.
Ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης της Κορέας, Jeong Eun-kyeong, είχε αποκαλύψει ότι αυτό που ερευνάται είναι αν οι συγκεκριμένοι ασθενείς προσβλήθηκαν εκ νέου από τον κοροναϊό ή αν ο ιός ενεργοποιήθηκε εκ νέου.
Κάποιοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην εγκυρότητα των τεστ ή ότι κατάλοιπα του ιού θα μπορούσαν ακόμη να βρίσκονται στα συστήματα των ασθενών και να μην είναι μολυσματικά ή να μην αποτελούν κίνδυνο τόσο για τον ασθενή, όσο και για τους άλλους.
Τα λεγόμενα του Σωτήρη Τσιόδρα
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε τοποθετηθεί δημοσίως με αφορμή το περιστατικό της Νέας Κορέας, εκφράζοντας την άποψη πως δεν πρόκειται για πραγματική επαναλοίμωξη.
Ο γνωστός λοιμωξιολόγος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Καταγράφηκαν ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και χωρίς να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Η ανίχνευση του ιού με μοριακό έλεγχο PCR μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού».
Τι υποστηρίζει ο ΠΟΥ
Ενήμερος για το θέμα της επαναλοίμωξης των ασθενών στη Νότια Κορέα είναι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΠΟΥ είχε επισημάνει στις 13 Απριλίου πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι, που έχουν ιαθεί από τον ιό, αντισώματα ικανά να πολεμήσουν μια δεύτερη μόλυνση. Έτσι, υπάρχει φόβος πολλοί ασθενείς να μην αποκτήσουν ανοσία. Ωστόσοδεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα.
Όλα είναι ανοιχτά για την ανταπόκριση των αντισωμάτων αυτών που έχουν ιαθεί από τον κοροναϊό και αν αυτά τα αντισώματα παρέχουν ανοσία και για πόσο καιρό.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός – ΗΠΑ: Συνεχίζεται η τραγωδία, 53.511 οι νεκροί