Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για τρίτη δόση του εμβολίου – Ποιοι είναι στη λίστα (vid)

Μελέτες δείχνουν ότι τρίτη δόση μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται τόσο καλά στην πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Τέσσερις μελέτες τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι το 16% έως 80% των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα για την καταπολέμηση του Covid μετά από δύο δόσεις. Μεταξύ αυτών, το 33% έως 50% ανέπτυξαν μικτή απόκριση αντισωμάτων μετά τη λήψη επιπλέον δόσης, σύμφωνα με το CDC.

propoli

Το «πράσινο φως» για ενισχυτική, τρίτη δόση εμβολίου, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα άναψε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), μια κίνηση που αποσκοπεί να προστατεύσει μερικούς από τους πιο ευάλωτους Αμερικανούς από τη μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

«Η σημερινή κίνηση επιτρέπει στους γιατρούς να ενισχύσουν την ανοσία σε ορισμένα άτομα με ανοσοκατεσταλμένα άτομα που χρειάζονται επιπλέον προστασία από τον COVID-19» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εν ενεργεία Επίτροπος του FDA, Δρ. Janet Woodcock.

Η “γραμμή” αυτή των ΗΠΑ θεωρείται ενδεικτική της πορείας που θα ακολουθήσουν και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μέσα στο επόμενο διάστημα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega διεύρυνε τους πιθανούς λήπτες της τρίτης δόσης αναφέροντας πως πρέπει να εμβολιαστούν όσοι εμβολιάστηκαν νωρίς φέτος. Όπως εξήγησε, τα εμβόλια, σύμφωνα με τις μελέτες, μας καλύπτουν από 9 έως 12 μήνες.

Αναφέροντας πως ήδη στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει και έχουν μιλήσει για την τρίτη δόση, η κ. Παγώνη είπε ότι “και εμείς θα την ξεκινήσουμε, θα αποφασιστεί μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, γιατί πρέπει να καλύψουμε όσους εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο”.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Σημειώνεται πως το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προχώρησε στην τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer, λόγω της γρήγορα μεταδιδόμενης μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 με τρίτη δόση και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό“, δήλωσε στη D.Welle o Aρσέν Αρουτινιουνιάν, επικεφαλής του νοσηλευτικού προσωπικού στο ιατρικό κέντρο Clalit του Τελ Αίβ. “Λέμε και ζητάμε από όλους να έρθουν και να εμβολιαστούν. Καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον και θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό. Καλά νέα και καλή υγεία σε όλους”.

Δείτε επίσης: Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι των προνοιακών δομών (vid)

Loading