Κορονοϊός: Εγκρίθηκαν 418 αιτήσεις για το χάπι της Μerck

Για να είναι αποτελεσματικό το φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται αυστηρά μέσα στις πέντες πρώτες ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 418 αιτήσεις για τα αντιικά φάρμακα της MSD (Merck) και εκκρεμούν άλλες 41.

Ελάχιστες αιτήσεις απορρίπτονται και αυτό κυρίως όταν κατατίθενται με μεγάλη καθυστέρηση.

Η αίτηση πρέπει να γίνεται από το γιατρό μέχρι την τρίτη μέρα από το θετικό τεστ (μοριακό ή rapid) του ασθενούς, διαφορετικά απορρίπτεται.

Για να είναι αποτελεσματικό το φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται αυστηρά μέσα στις πέντες πρώτες ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η επιτροπή απαντά εντός 24 ωρών και ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας.

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα σε ειδική διαδικτυακή ενημέρωση του ΙΣΑ το φάρμακο προστατεύει σε ένα σημαντικό βαθμό. «Δεν είναι 100%, αλλά και ένας στους τρεις που φαίνεται να είναι ή ένας στους δύο είναι πάρα πολύ σημαντικό, μειώνουμε τους θανάτους στο 50%.»

H συγκεκριμένη θεραπεία ενδείκνυται για άτομα που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο, όπως ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, με χρόνια νοσήματα κ.ά.

Τα αντιικά χάπια της MSD δεν χορηγούνται σε άτομα κάτω των 18 ετών, σε εγκυμονούσες και σε γυναίκες που είναι σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι ασθενείς λαμβάνουν 8 χάπια την ημέρα (4 ανά δώδεκα ώρες) για 5 μέρες. Η συσκευασία, την οποία παραλαμβάνουν με κούριερ στο σπίτι τους, περιέχει 40 χάπια. Μετά από 28 ημέρες από τη χορήγηση του φαρμάκου ο θεράπων γιατρός πρέπει να μπει εκ νέου στην πλατφόρμα και να ενημερώσει για την έκβαση της θεραπείας του ασθενούς.

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης: COVID-19: Το χάπι της Merck δρα εναντίον της Όμικρον

Loading