«10% των παιδιών που νοσούν παρουσιάζουν συμπτώματα Covid μακράς διάρκειας, ενώ ένα 4% αυτών που νοσηλεύονται εμφανίζουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Τριανταφυλλίδης
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί ζήτημα να μπει στο εθνικό πρόγραμμα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών γιατί ακόμη υπάρχει προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα για το αν πρέπει να εμβολιάζονται όλα ή μόνο εκείνα που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, ο ίδιος τάσσεται υπερ του εμβολιασμού όλων των παιδιών.
«Ήδη 26 κράτη εμβολιάζουν όλα τα παιδιά 12-15 ετών, με εξαίρεση την Αγγλία που εμβολιάζει μόνο τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, είναι παχύσαρκα και έχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα στο σπίτι τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστικά ο Κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε το παράδειγμα της Μάλτας, μιας χώρας όπως η δική μας που εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό, η οποία έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής το 80% του πληθυσμού της και εμβολιάζει τα παιδιά.
«Ο λόγος που επιβάλλεται στην Μάλτα και όχι στην Αγγλία είναι ο τρόπος που δομείται η οικογένεια. Η οικογένεια στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Ελλάδα έχει εντελώς διαφορετική δομή από την Αγγλία. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί να γίνει μεταφορά του ιού από τα παιδιά στους ενήλικες. Ήδη το διαπιστώνουμε αυτό στην Ελλάδα, όπου τα παιδιά τα οποία γύρισαν από τα νησιά μολύνουν κυρίως τα άτομα 40-60 ετών, που είναι οι γονείς τους ή οι παππούδες τους» σχολίασε.
Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να φροντίσει, όπως είπε, να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 25 Αυγούστου όλοι οι εκπαιδευτικοί. Συμπλήρωσε δε ότι στον Καναδά και στις ΗΠΑ τα πανεπιστήμια θεωρούν πλέον ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των φοιτητών και του προσωπικού.
Δείτε επίσης: Ν. Κεραμέως: «Το σχολείο που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο» (video)