Κορονοϊός: Μετά την «Κράκεν», έρχεται ο «Όρθρος» η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον

Από… τέρας σε τέρας μας πηγαίνει ο κορονοϊός, καθώς μια νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, «Όρθρος», αντιπροσωπεύει ήδη πάνω από το 23% των κρουσμάτων στη Βρετανία, με τον ιό της COVID-19 να μεταλλάσσεται διαρκώς, δημιουργώντας την μία υπερμεταδοτική παραλλαγή μετά την άλλη.

Έτσι λοιπόν, τώρα μπαίνει στη ζωή μας ο «Όρθρος», η υποπαραλλαγή CH.1.1 της μετάλλαξης Όμικρον που εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία. Μετά την Κράκεν (με την επιστημονική ονομασία ΧΒΒ.1.5), το πρώτο κρούσματα του Όρθρου εντοπίστηκε στις 12 Νοεμβρίου στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) της χώρας.

propoli

Αρχικά, δεν φάνηκε να είναι κάτι σημαντικό, όμως την 1η Ιανουαρίου 2023, η νέα υποπαραλλαγή βρέθηκε ξαφνικά να αντιπροσωπεύει το σχεδόν ένα τέταρτο των βρετανικών κρουσμάτων (το 23,1%). Και στις 7 Ιανουαρίου 2023 ο κορωνοϊός Όρθρος αντιπροσώπευε πλέον το 23,3% των κρουσμάτων στα οποία έγινε γενετική ταυτοποίηση στη χώρα.

Υπάρχουν μάλιστα περιοχές της Γηραιάς Αλβιόνας όπου εκτιμάται ότι έχει κυριαρχήσει κατά κράτος, ήτοι σε ποσοστό 100%. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Οξφόρδη, το Ρήντινγκ, το Γουέικφιλντ, το Μπράντφορντ και πολλές άλλες.

Όπου Όρθρος εστί δικέφαλος μυθικός σκύλος, γιός της Έχιδνας και του Τυφώνα, που κατέληξε από το χέρι του Ηρακλή.

Κράκεν ή Όρθρος;

Η UKHSA εκτιμά ότι αυτός ο ολοκαίνουργιος κορονοϊός είναι ο πιθανότερος «διάδοχος» της παραλλαγής BQ.1, που αυτή τη στιγμή είναι η επικρατέστερη στη Βρετανία. Το εναλλακτικό σενάριο είναι να επικρατήσει τελικά η υποπαραλλαγή Κράκεν.

Ο κορωνοϊός Όρθρος είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, ακριβώς όπως και η Κράκεν. Στις ΗΠΑ, η τελευταία εξαπλώνεται ραγδαία. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα διασπείρεται πιο γρήγορα από την CH.1.1 (τον Όρθρο). Δείχνει επίσης να υπερνικά πιο εύκολα και την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια ή/και η νόσηση.

Τα στοιχεία της UKHSA υποδηλώνουν ότι η ΧΒΒ.1.5 (η Κράκεν) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 39% ταχύτερο απ’ ό,τι η μετάλλαξη BQ.1. Αντίστοιχα, η CH.1.1 (δηλαδή ο Όρθρος) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 22% ταχύτερο. Ωστόσο στη Βρετανία η Κράκεν υπολείπεται σημαντικά του Όρθρου σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Πηγή: iatropedia.gr

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Η κατανομή

Loading