Κορονοϊός: Να κάνω τέταρτη δόση ή να περιμένω το «σούπερ εμβόλιο»;

Πότε αναμένονται νέα εμβόλια – Γιατί δεν έγινε ισχυρή σύσταση εμβολιασμού για τους πολίτες 60 χρόνων και κάτω

Η τέταρτη δόση εμβολίου για την Covid-19 δεν θα γίνει υποχρεωτική, διευκρίνησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά της διάρκεια της τηλεοπτικής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, την οποία πραγματοποίησε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και ανοσοδιαφυγής καθώς και λόγω των νέων παραλλαγών της Όμικρον αλλά και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, παρατηρείται διεθνώς αυξημένος αριθμός μολύνσεων, οι οποίες λόγω του εμβολιασμού δεν οδηγούν ωστόσο σε μεγάλο αριθμό περιστατικών σοβαρής νόσησης.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα των νέων εμβολίων, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Θεμιστοκλέους, εξήγησε πως εξαρτάται από την ολοκλήρωση των μελετών και την ύπαρξη ικανών επιστημονικών δεδομένων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εμφανίστηκε συγκρατημένη για την πιθανότητα να είναι έτοιμα το φθινόπωρο τα επικαιροποιημένα εμβόλια που θα καλύπτουν και τη μετάλλαξη Omicron.

«Yπάρχει μια προσδοκία ή ακόμα και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Τα εμβόλια, όπως ενημερωνόμαστε από τη βιβλιογραφία, βρίσκονται στο στάδιο κλινικής μελέτης, φάσης 2 προς τρία, και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα. Όπως και αν μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες. Τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις δύο μεγάλες εταιρείες, Pfizer και Moderna, χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό και έναν συνδυασμό της παραλλαγής Omicron» ανέφερε.

«Όμως, μέχρι να παρασκευαστούν τα εμβόλια και να χορηγηθούν, απαιτείται χρόνος. Επομένως εάν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος να περιμένουν όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή του χειμώνα.Μακάρι να το έχουμε. Αλλά συνήθως πορευόμαστε με αυτό που έχουμε και που είναι αποδεδειγμένα χρήσιμο» κατέληξε.

Γιατί δεν έγινε ισχυρή σύσταση εμβολιασμού για τους πολίτες 60 χρόνων και κάτω

«Οι συστάσεις των ειδικών ποτέ δεν γίνονται εν κενώ. Απλώς τα επιστημονικά δεδομένα που θα θέλαμε για μία σύσταση, για μία ισχυρή σύσταση, δεν υπάρχουν ακόμη λόγω χρόνου» εξήγησε. Ανέφερε ότι υπάρχουν μεμονωμένες μελέτες από το Ισραήλ, τον Καναδά, που πρόσφατα έχουν δημοσιευτεί και στο Lancet, που «δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης και τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα και στις νοσηλείες και στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και θανάτων αλλά η παρακολούθηση, η παρατήρηση είναι βραχεία, 10 -12 εβδομάδες», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Δείτε επίσης: Κουτσούμπας: «Στις εκλογές μπορεί να υπάρξει ένα καλό σενάριο για το λαό κι αυτό γράφεται με ΚΚΕ δυνατό»