EUROKINISSI @ Τ. Μπόλαρη

Κορονοϊός: Οι γιορτές που φέτος ήταν…αλλιώς

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός έχει αλλάξει άρδην και καθ’ ολοκληρία ακόμη και την καθημερινότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από όλο αυτό, με τη ζωή όλων μας να αλλάζει ακόμα και στα εορταστικά έθιμα κάτι που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν δεν είχε συμβεί.

Το δίχως άλλο, ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην ελληνική κοινωνία, δέχθηκαν οι πολλές θρησκευτικές γιορτές και οι εργατικές επέτειοι που επηρεάστηκαν από την περίοδο της καραντίνας και συνεχίζουν μέχρι να είναι διαφορετικές έως ότου βρεθεί το φάρμακο ή το εμβόλιο κατά του ιού.

Ποιες είναι όμως αυτές οι γιορτές που στη διάρκεια των έξι μηνών επηρεάστηκαν:

25η Μαρτίου: Η διπλή αυτή εορτή, καθώς πέρα από θρησκευτική με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου είναι και η Εθνική επέτειος της ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία.

EUROKINISSI @ Αν. Νικολόπουλος

Φέτος, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση, παρά μόνο η κατάθεση στεφάνων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ οι πιστοί έμειναν εκτός των εκκλησιών. Ήδη από τις αρχές Μαρτίου οι εκκλησίες ήταν κλειστές για τους πιστούς.

@ EUROKINISSI

Η 25η Μαρτίου, χρονικά, έπεσε με τις πρώτες ημέρες της καθολικής καραντίνας, καθώς στις 22/03 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας την επομένη.

Πάσχα 2020: Στη διάρκεια της καραντίνας ακούγαμε τους ειδικούς, ιδίως τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά να τονίζουν ότι «το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό». Και ήταν.

Μετακινήσεις στα χωριά είχαν απαγορευθεί καιρό πριν, εκκλησίες παρέμεναν κλειστές. Την Μεγάλη Παρασκευή δεν έγινε η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου, ο κόσμος έπειτα από τις εκκλήσεις από την πλευρά της Πολιτείας παρέμεινε στα σπίτια του.

ΕUROKINISSI @ Γ. Κονταρίνης

Το πρωτόγνωρο των ημερών εκείνων ήταν η κατάργηση του ψησίματος του οβελία, καθώς οι μετακινήσεις εκτός των ορίων διαμονής των πολιτών ήταν αδύνατες προκειμένουν να μη σημειωθεί συνωστισμός. Το βράδυ της Ανάστασης, με τις εκκλησίες κλειστές, ο κόσμος σε όλη τη χώρα βγήκε στα μπαλκόνια του. Κρατώντας ένα κεράκι και ψέλνοντας την αναστάσιμη ακολουθία, δημιούργησε μια σπάνια ατμόσφαιρα σε ένα Πάσχα που θα μας μείνει αξέχαστο!

ΕUROKINISSI @ T. Μπόλαρη
EUROKINISSI @ Τ. Μπόλαρη

Πρωτομαγιά: Δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα ακολούθησε η Εργατική Πρωτομαγιά.

Μπορεί να μην είναι θρησκευτική γιορτή, σίγουρα όμως θα θυμόμαστε το πόσο διαφορετική ημέρα ήταν. Κι αυτό γιατί ναι μεν έγιναν οι καθιερωμένες πορείες, έγιναν όμως με έναν τρόπο πρωτότυπο.

Με αποστάσεις και χρήση μάσκας, ιδίως από το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ. Και μπορεί το κυβερνών κόμμα να είχε τις αντιρρήσεις του και να κατέκρινε τις πορείες, δε στέρησαν όμως το δικαίωμα να τιμηθούν αγώνες και κόποι χρόνων, σε ειρηνικές και ακίνδυνες διαδηλώσεις, οι οποίες συζητήθηκαν για αρκετό χρονικό διάστημα.

EUROKINISSI @ Β. Βερβερίδης
EUROKINISSI @ Β. Βερβερίδης

Αγίου Πνεύματος: Στις 8 Ιουνίου έπεσε η ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Η Ελλάδα είχε βγει από το καθεστώς της καραντίνας και δειλά δειλά γινόταν το πρώτο άνοιγμα στον τουρισμό. Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας είχαν ανοίξει και οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη ήταν ελεύθερες.

Παρόλα αυτά, πολύς κόσμος προτίμησε να μείνει στις πόλεις, και λόγω οικονομικών και λόγω φόβου για τον κορονοϊό. Πολλοί ήταν επίσης και αυτοί που προτίμησαν τις αυθημερόν αποδράσεις και όχι το καθιερωμένο τριήμερο.

EUROKINISSI @ Β. Βερβερίδης

Δεκαπενταύγουστος: Το «Πάσχα του καλοκαιριού» όπως ονομάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, θα συμβαδίσει με την πανδημία.

Ενώ η Ελλάδα διανύει από τις αρχές Αυγούστου το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, οι αποφάσεις για τις εκκλησίες ήρθαν καθυστερημένα. Έχουν απαγορευτεί οι λιτανείες, τα πανηγύρια και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει συνωστισμό.

Ο κλήρος για άλλη μια φορά είναι υποχρεωμένος να συμβαδίσει με τις αποφάσεις των αρμοδίων που ανησυχούν εκ νέου στο ενδεχόμενο της εξάπλωσης. Μένει να φανεί πόσο διαφορετική θα είναι και αυτή η γιορτή για τους απανταχού Έλληνες.

EUROKINISSI @ B. Παπαδόπουλος
EUROKINISSI @ B. Παπαδόπουλος

Δείτε ακόμα: ΦΣΘ: Ραγδαία αύξηση σε μάσκες – Υπάρχουν αποθέματα

Loading