Κορονοϊός: Υπό πίεση και πάλι τα νοσοκομεία – Για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων μιλούν οι ειδικοί

Μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας

Η κυκλοφορία των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της κυρίαρχης μετάλλαξης Omicron στην επικράτεια γίνεται με φρενήρη ρυθμό, και τα κρούσματα είναι χιλιάδες σε ημερήσια βάση, αγγίζοντας τα 18.000 κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί μιλούν για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων δεδομένου ότι ο έλεγχος των πολιτών είναι προαιρετικός και συνεπώς η επιδημιολογική επιτήρηση κινείται σε γκρίζο τοπίο. Τα νοσοκομεία δέχονται εκατοντάδες ασθενείς με λοίμωξη Covid καθημερινά, και μετρούν για μια ακόμη φορά τα όρια της αντοχής τους σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία ασθενών Covid και non Covid.

Την επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα αναλύσουν σήμερα στον ΕΟΔΥ, παρουσία δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογιας, κ. Θεοκλής Ζαούτης και ο αντιπρόεδρος, καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας είναι της τάξης των 14.700 (χωρίς να υπολογίζονται οι επαναλοιμώξεις) όταν μια εβδομάδα πριν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περίπου 10.250.

Οι εισαγωγές της τελευταίας εβδομάδας έφτασαν τις 274 την ημέρα, από 183 που ήταν πριν από 7 μέρες, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 50%. Μάλιστα χθες έγιναν 265 νέες εισαγωγές, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών στις απλές κλίνες covid να αγγίζουν πλέον τις 1.300.

Αντίστοιχα πριν μια εβδομάδα οι νέες εισαγωγές ήταν 216, ενώ το σύνολο των νοσηλευόμενων ήταν στα επίπεδα των 900. Χθες στις Μονάδες οι ασθενείς ξεπερνούσαν τους 350, δηλαδή ο Ιούλιος ξεκίνησε με 1.650 νοσηλευόμενους λόγω covid.

Την πίεση που δέχονται ήδη τα νοσοκομεία επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Αναφέρει ενδεικτικά το νοσοκομείο Αττικόν όπου είναι πλήρης μια κλινική covid με 32 ασθενείς, το τμήμα βραχείας νοσηλείας με 20 ασθενείς ενώ χθες το βράδυ άλλοι 8 ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονταν σε φορεία στα Επείγοντα από τη προχθεσινή εφημερία, καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι άδειο να νοσηλευθούν. Οι διοικήσεις και οι διευθυντές Ιατρικών και Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κάνουν και πάλι αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν κλίνες για τους ασθενείς covid από τις γενικές κλίνες.

Δείτε επίσης: Κρήτη: Φρικτό τροχαίο με θύματα μια 15χρονη και έναν 23χρονο – Μάχη για την ζωή της δίνει και μια 23χρονη