Κώστας Λακαφώσης: Το πείραμα με τα έλαια σιλικόνης στον αέρα

Κώστας Λακαφώσης: Το πείραμα με τα έλαια σιλικόνης στον αέρα

Εξερευνώντας τη σύνθεση και τις ιδιότητες των ελαιών σιλικόνης σε σχέση με την πυροδιάδοση. Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για την έκρηξη που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, ο τεχνικός σύμβουλος των συγγενών των θυμάτων, Κώστας Λακαφώσης, επιχείρησε να ρίξει φως στα γεγονότα. Με την προσοχή του κοινού στραμμένη στο τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα μετά τις δηλώσεις του παραιτηθέντος προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστου Παπαδημητρίου, ο Λακαφώσης ανέφερε ότι η σύγχυση που υπάρχει πιθανόν οφείλεται σε παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό, πραγματοποίησε ένα πείραμα on camera, καίγοντας έλαια σιλικόνης.

«Πολύς κόσμος ψάχνει πράγματα στο ίντερνετ και νομίζει ότι κάτι έμαθε», τόνισε ο κ. Λακαφώσης, προσπαθώντας να εξηγήσει τις ιδιότητες των ελαιών σιλικόνης σε σχέση με τα εύφλεκτα υγρά. Παρουσίασε ένα υποθετικό σενάριο με δύο σταγόνες από διαφορετικά υγρά: «Το ένα είναι πιο εύφλεκτο και αρκεί η σταγόνα να μείνει στους 50 βαθμούς Κελσίου για να σκάσει, ενώ το άλλο αντέχει μέχρι τους 400 βαθμούς».

«Αν τα φέρω και τα δύο κοντά στη φωτιά, ποιο θα ανάψει πρώτο;» αναρωτήθηκε, με τον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό να επισημαίνει ότι το μικρότερο υγρό θα καεί γρηγορότερα.

Ο Λακαφώσης εξήγησε ότι η συμπεριφορά των εύφλεκτων υγρών εξαρτάται από τη μάζα και τη θερμοκρασία, ενώ έκαψε ζωντανά έλαια σιλικόνης για να αποδείξει ότι η καύση τους απαιτεί χρόνο. «Δεν καίγεται με τη μία. Θέλει χρόνο. Το άσπρο είναι το διοξείδιο του πυριτίου που περισσεύει» πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε για το αν τα ατμοποιημένα έλαια σιλικόνης καίγονται γρηγορότερα, ο κ. Λακαφώσης απάντησε πως οι ειδικές συνθήκες που απαιτούνται είναι κρίσιμες.

Η συζήτηση εστιάστηκε στην έκθεση του καθηγητή Κωνσταντόπουλου, η οποία αποκλείει τα έλαια σιλικόνης ως αιτία της έκρηξης. «Ακριβώς αυτόν τον υπολογισμό κάνει», επεσήμανε, εξηγώντας πως η ιδιότητα των ελαιών σιλικόνης να σχηματίζουν κέλυφος από πυρίτιο προσφέρει προστασία στη σταγόνα.

Ο κ. Λακαφώσης κατέληξε ότι οι εξωτερικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καύση των ελαιών σιλικόνης, τονίζοντας πως «το βράδυ, σε 10 βαθμούς Κελσίου στην ύπαιθρο, δεν έχεις τις κατάλληλες συνθήκες για την καύση».

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play